Összesen 75,5 millió forinttal támogatja tizenkét kisjáték- és kísérleti film készítőjét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program 2017-es Huszárik Zoltán-pályázat második fordulójában. A második világháború utáni időszak több alkotót is megihletett: Dombrovszky Linda kisfilmje a szibériai Gulágon játszódik majd, Tényi István egy pesti gangos ház belső udvarának életét mutatja be évről évre, a téli tüzelő érkezésekor, az ötvenes évek közepén. Szentgyörgyi Bálint készülő alkotásában egy fiatal nő férje meggyilkolását követően évekkel később felismeri egy liftben az egykori támadót, és feljelentést tesz, Bernáth Szilárd történetében pedig egy fiatal férfi a forradalom utolsó napjaiban rohan, hogy megmentse sebesült szerelmét. Páskándi Géza Fábián Lajos megöletése című elbeszélését Puszt Tibor viszi filmre, Farkas György Nyírő József a Most már jöhetsz Jézuska című, a székely tanyavilágon játszódó novelláját filmesíti meg.

Cibulya Nikol Semmelweis haláláról készít rövidfilmet, Petrik András alkotásában a rendőrség és egy szuperhős megjelenése vet véget egy idillikus család tökéletes mindennapjainak. Odegnál Róbert kisfilmjében egy lány telefonjának szelfikamerája a fiatalok saját kinézetükkel kapcsolatos túlzó kritikáit mutatja be – valóban elferdítve. Miklauzic Bence filmjében egy egyedülálló édesanya rohan nyelvvizsgájára, a nő számára a sikeres vizsga a megélhetéséhez szükséges munka megszerzését is jelenti. Két idősíkban játszódik majd Béres László filmje is: egy taxis harminc év távlatában kétszer is megmenti ugyanannak az embernek az életét. A határon túli nyertes, Antal Attila filmtervében nagy bajba sodorhat egy fiatal fotóst egy prostituáltról készített képe.

Ahány király, annyi mese

A Macskássy Gyula-pályázat tavalyi harmadik fordulójában tíz animáció részesült összesen 66,9 millió forint támogatásban. A zenei trendek illékonyságát mutatja be a távoli jövőben játszódó Acid című alkotás Koós Árpád rendezésében, emellett mesesorozatok újabb epizódjai készülhetnek el: folytatódik a Szőrmók Ovi (rendező: Miklósy Zoltán), a Hunor (r.: Klingl Béla), az Átjáró másvárosba (r.: Gelley Bálint Farkas), az Ahány király, annyi mese (r.: Szederkényi Bella) és a kis gesztenyegyerekről szóló sorozat, Kippkopp a hóban címmel (r.: Fabók Szilvia, Lerch Tamás).

Új sorozatok első részeinek gyártására négy pályázó kapott támogatást. Mark Twain regénye nyomán Gyulai Líviusz készít animációt Egy jenki Arthur király udvarában címmel. Mogyeszt Muszorgszkij legismertebb zeneművének, az Egy kiállítás képeinek első tételét Fodor Veronika a műhöz írt szövegével és Szimonidesz Kovács Hajnalka illusztrációjával elevenítik meg (r.: Szórádi Csaba). Lugosi István animációjában a psziché iránt rajongó Doktor Traum álomgyűjteményének első darabját ismerhetik meg a nézők, Kelen Bálint meséje pedig egy szörnyképző intézet kamaszrémeinek kalandjairól szól majd.

Forrás: NMHH / Borítókép: Átjáró Másvárosba