Január 13-án indítja Ilyen a szerelem című vetítéssorozatát a Francia Intézet. A kínálatban nemrég bemutatott francia filmeket találunk, illetve olyanokat is, melyeket a magyar közönség még sosem láthatott. A filmek között van Godard nagy klasszikusa, a világ egyik legszebb filmje, a Megvetés is, melyet digitálisan felújított kópiáról vetítenek, fél évszázaddal az első bemutató után.

Xavier Dolan, miután második filmjében egy szerelmi háromszög történetét mesélte el, a Laurence Anyways című alkotásában egy férfi nővé válását és saját jegyesével való új életét vizsgálja. Szerelmi szenvedély transznemű szemszögből.

Az Adèle élete a 2013-as cannes-i Aranypálma nyertese, majd az év egyik legfontosabb filmje volt. Nem csak a homoszexualitásról szóló filmjében Abdellatif Kechiche egy szenvedélyes szerelem történetét meséli el. Felkavaró fejlődésregény.

A Küzdelem órái című filmben Jacques Doillon a szerelmi kapcsolatok és legfizikaibb megfogalmazásuk felé tereli nézői figyelmét. A rendező a szexualitáshoz fűződő viszonyunkat kérdőjelezi meg a leginkább harchoz vagy tánchoz hasonlítható szerelmi légyottokon keresztül.

A Viszlát első szerelem című filmben Mia Hansen-Løve újraértelmezi a filmet és elmeséli egy első szerelem érzelmes és kényes történetét.

Philippe Garrel, a francia film egyik mestereként és húsz filmmel a háta mögött olyan életművet tudhat magáénak, amely manapság sem poros. A Féltékenység a szenvedély különféle arcait járja körül, a rendező időtlen eszközeivel.

A teljes program elérhető a www.franciaintezet.hu oldalon.

A filmeket francia nyelven és magyar vagy angol felirattal vetítik. A belépés minden vetítésre ingyenes.