A Fast Forward Program abból az okból jött létre, hogy a Nemzeti Filmalap felismerte, sürgősen utánpótlásra van szükség a szakmában. Egyre több produkció forog Magyarországon, amelyekhez viszont lassan nem áll rendelkezésre elegendő stáb. Andy Vajna szerint a filmszakma az egyetlen olyan itthoni ágazat, amelyben nem az elvándorlás a munkaerőhiány legfőbb oka, hanem a szakemberek ,,100-500% százalékos leterheltsége”. A megoldási tervet tavaly kezdték kidolgozni a Filmalapnál, a képzés iránti igényt pedig jól jelzi, hogy már az első meghirdetett eseményre 220-an jelentkeztek. Az idén ősszel induló „pilot” program a technikai területre koncentrál, a kreatív rész pedig jövőre követi. A kormánybiztos hozzátette, hogy az ismert, külföldi rendezők által tartott előadások (melyeket eddig olyan neves előadók tartottak, mint Oliver Stone vagy Ridley Scott) idén ősszel is folytatódni fognak, és a hazánkban forgó nemzetközi produkciók sztárjait is igyekszenek meggyőzni egy-egy alkalomra.

Lányi Eszter kiemelte: a workshopok még csak az első lépést jelentik a Filmalap képzési terveiben. Idén a program „pilot”-szakasza zajlik majd, melynek során felmérik, mire nyitottak a fiatal filmesek és mi az, amire itthon szükségük van. Az idei minden szempontból alapozó év, a most előadó külföldi szakemberek később hosszabb képzésekre is visszajönnek majd. Az igazgató elmondta, hogy a program számára fontos a visszajelzés, a cél, hogy dialógust teremtsenek. A visszajelzésekhez egész rendszert találtak ki, nem csak az adott nap programjairól, hanem a résztvevők érdeklődései területei, párhuzamos képzései is érdekli őket. A program kidolgozása során a gyakorló filmesekre is gondoltak, számukra továbbképzéssel igyekeznek segíteni abban, hogy lépést tarthassanak ezzel a folyamatosan fejlődő területtel, ezért indul el az utómunka workshop is.

Az első workshopra MOME-val együttműködésben, október 4-én kerül sor. A téma a Filmmarketing lesz, a trailervágás és a poszterkészítés is fontos szerepet fognak játszanak majd. (Az eseményen a Filmhu is jelen lesz.) Lányi Eszter elmondta, hogy a meghirdetett workshoppok témáit felmérések és szakemberekkel való konzultáció során választották ki, de így sem tudták pontosan előre, hogy 5 résztvevővel, vagy 100-al számoljanak. Végül több, mint 200 érdeklődő jelentkezett rá.

A Fast Forward workshoppok kiegészítik a Filmalap már korábban elindult gyakornoki programját, melynek során a Filmalap minden itthon készülő produkcióba küld a filmszakmában dolgozni kívánó, de tapasztalattal még nem rendelkező tanoncokat. A sajtótájékoztatón részt vett Orosz Anna is, aki dokumentumfilmesből lett gyártásvezető-asszisztens gyakornoksága során az Egy Nap című film forgatásán. Elmondta, hogy hasznos és fontos tapasztalatnak tekinti, több szerepkörben is kipróbálhatta magát. Andy Vajna hozzátette, hogy azon dolgoznak a Filmalapnál, hogy a gyakornoki programot elvégzők garantáltan munkához jussanak.

Andy Vajnától megtudtuk azt is, hogy a képzési program finanszírozási rendszerét angol minta alapján dolgozták ki. Minden olyan Magyarországon készülő, 10 millió forintos költségvetést meghaladó produkciónak, amely igénybe veszi az állami támogatásokat, az összeg egy részét a képzés fejlesztésének támogatására kell szánnia. A cél ezzel az, hogy olyan alapokat fektessenek le, amelyek garantálják, hogy a szakmának ne az államtól kelljen pénzt kérni a képzésekre, hanem saját magát tudja támogatni. Így maga a szakma ítélheti meg, mire van szüksége, és saját maga taníthatja be a szakembereit.

Az eddig meghirdetett workshopok listája:

  • ,,Ki fogja ezt megnézni?” - Filmmarketing, poszter és trailerkészítés.
  • Mit vár el Hollywood egy naplóvezetőtől?
  • A forgatókönyvírás 180 fokos fordulatai
    Zanussi mozija - Mesterkurzus a filmrendezésről
  • Ne a levégén rontsd el! - A filmes útómunka alapjai
  • Az útómunka a forgatás előtt kezdődik - az EP2C nemzetközi workshopja Budapesten
  • ,,Mondd, amit gondolsz, csináld, amit mondasz, légy amit csinálsz!” A prezentáció tudománya
  • A kevesebb néha több - A sikeres európai koprodukció
  • Hogyan váljon a kamera a karakter használata - A filmszínészet tudománya
  • A rendező és a vágó házassága - A montázs művészete
  • Nincs olyan recept, ami mindig működne - Rendezői produceri ismeretek

A workshoppok regisztrációhoz kötöttek!
Időpontok, részletek regisztráció: www.mnf.hu/ffp