Tavaly minket is elvarázsolt az abszurd párválasztási mese, a Liza, a rókatündér, amikor leültünk Ujj Mészáros Károly rendezővel beszélgetni, nekünk is mesélt japán-mániája kezdeteiről: "Szerettem a 90-es évek végén a pezsgő, különleges japán underground popzenei szcénát, a borzalmasan izgalmas, fúziós zenei mixek világát. Még turistáskodtam is ott, az nagyon jó volt."

A rendezőhöz hasonlóan Balsai Móni, a Lizát alakítő főszereplő is rajong a távolkeleti ország kultúrájáért. "Ez egy létező monda, sőt, Japánban van egy Nasu nevű város, ahol található egy szikla, amiről azt tartják, hogy egy megkövült rókatündér, és van ott egy rókáknak szentelt templom is. Varázslatos a japán kultúra, fantasztikusan meseszerű" - mondta el egy évvel ezelőtt készült interjúnkban.

A Filmhét videójában Ujj Mészáros Károly bővebben is kifejti, hogy konkrétan hol találkozott a rókatündér legendájával, mutatjuk:

 (A videót a Magyar Filmakadémia készítette)


Batka Máté Láv on the Máv című filmjének főszereplője egy fiú, aki nem meri megszólítani az állomáson észrevett lányt. Később, mikor a vonatablakon keresztül újra meglátják egymást és elkéri a lány telefonszámát, nem sikerül felírni az utolsó számjegyeket, így másnap kénytelen végighívni az össze lehetséges kombinációt. Vajon egymásra találnak végül? A Filmhéten minden kiderül, addig is itt megnézhetitek a film előzetesét:


Lakos Nóra animációs dokumentumfilmje a migrációval foglalkozik, a világ különöző részeiről bevándorlóként érkező hét gyerek hét történetét meséli el. Szülőföldjük hátrahagyása után új barátok, új életet, új otthont keresnek Budapesten. Az Egy napra visszamennék előzetesét itt tudjátok megnézni: