A nagy presztízsű rendezvény, melynek fő szervezője és helyszíne a Jeruzsálemi Cinematheque, 10 napon át mintegy 200 alkotást vonultatott fel. A fesztivál nemzetközi szakmai zsűrije Török Ferenc filmjét (kritikánk itt, interjúnk itt olvasható) a Yad Vashem díjjal tüntette ki, mellyel a Yad Vashem Intézet 2006 óta méltatja a kiemelkedő filmművészeti teljesítményt, a korábbi díjazottak között van Chantal Akerman és Claude Lanzmann is. A rangos díjat Török Ferenc és Szántó T. Gábor forgatókönyvíró személyesen vette át tegnap este.

A jeruzsálemi filmfesztiválon teltházas előadásokon játszották az 1945-öt. A mértékadó izraeli napilap, a Haaretz hétvégi különszámában „Egy gyász” címmel elismerő kritikát közölt, melyben Raya Morag, a cikk szerzője kitűnő filmnek nevezte a magyar alkotást. 

Török Ferenc filmje 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik, témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozása rendkívül erős színészgárdát vonultat fel: Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter alakítják a fontosabb szerepeket. A görög tragédiákat idéző, mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma helyszíne egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül. Az 1945 a Filmalap és a Claims Conference támogatásával készült a Katapult Film gyártásában.


Az 1945 világszerte szép sikerrel szerepel a filmfesztiválokon, korábban közönségdíjat nyert a Berlinalén, Miamiban, Washingtonban és a budapesti Titanic-on is, műsorra tűzte a nagy presztízsű Edinburgh-i filmfesztivál. Török Ferenc filmje a napokban kezdődő San Francisco-i fesztiválra is meghívást kapott, mi több a régió vezető nyári filmfesztiváljai is bemutatják: a szomszédos Palicson és a lengyelországi Wroclawban a „New Horizons” filmfesztiválon is műsoron lesz. 

Az 1945-öt Magyarországon április óta 30 ezren nézték meg, és továbbra is műsoron van a budapesti és a vidéki mozikban.

1945 a Facebook-on.

Forrás: Filmalap