A kisfilmes zsűri (Pierre Courtin, Nicolas Schmerkin, Selma Spahić) különdíját Szőcs Petra alkotása, A kivégzés érdemelte ki. A magyar-román koprodukciós film egy kisiskolás testvérpár története, akik újra meg újra eljátsszák a Ceauşescu házaspár kivégzését, miközben szüleik házassága romokban hever. Az alkotás a Merkelfilm, a Katapult Film, a Laokoon Film és az Argo Audiovizuális Egyesület (Románia) közös produkciójában készült. (Olvasd el a fesztivál kapcsán készített interjúnkat a rendezővel!)

 

A kivégzés

Hajdu Eszter Ítélet Magyarországon című alkotását három díjjal is kitüntették. A dokumentumfilmes zsűri (Ananda Scepka, Srđan Šarenac, Stefano Tealdi) ítélte oda a magyar alkotásnak az "Emberi Jogok" díjat, a zsűri különdíját, illetve a közönségdíjat is elnyerte Hajdú Eszter filmje. A dokfilm (Olvasd el kritikánkat!) a romák ellen elkövetett sorozatgyilkosságok tárgyalásait dolgozza fel. (Olvasd el a fesztivál kapcsán készített interjúnkat a rendezővel!)

A jubileumi fesztiválon összesen kilenc magyar filmet láthatott a közönség. Mundruczó Kornél Cannesban díjazott Fehér Istnét versenyen kívül, gálavetítésen mutatták be. A fesztivál fődíjáért, a Szarajevó Szíve díjért a Viharsarok című magyar-német koprodukció indul a versenyprogramban (Olvasd el kritikánkat!). A rövidfilmek mezőnyét két magyar alkotás gazdagította: Szőcs Petra filmje mellett Kárpáti György Mór Provinciája is versenyzett. A dokumentumfilm programban három magyar alkotást láthatott a fesztiválközönség, a díjazott filmen kívül Sós Ágnes Szerelempatakját és Kovács Kristóf Bestence Openjét. Vácz Péter Nyuszi és őz című animációs filmjét a gyerekfilmes válogatásban vetítették.



Ítélet Magyarországon

A filmfesztivál játékfilm zsűrijének elnöke Tarr Béla volt, akinek műsorra tűzték 2004-ben készült Prológus című ötperces alkotását. Tóth Orsi színésznő a héttagú nemzetközi zsűri tagja volt.

Olvass még több hírt és interjút a 20. szarajevói fesztivál kapcsán!