A nemzetközi dokumentumfilm fesztivál szervezői az egészestés versenyfilmeket idén három szekcióba válogatták, amelyek a Mert ő normális, Mert miénk a hatalom, Mert enyém is a titok címet kapták. A Mert rövidek is vannak szekcióban pedig a rövidfilmek versengtek a díjért. Minden versenyszekció díjáról külön nemzetközi zsűri döntött, ezen kívül a közönség és egy nyugdíjasokból, valamint egy diákokból álló zsűri is odaítélte díját.

Christian Sønderby Jepsen: Természetesen rendellenes

A Mert ő is normális szekció díját Christian Sonderby Jepsen dán rendező Természetesen rendellenes című filmje kapta. A film főhőse egy agysorvadással együtt élő stand-up komikus, aki a normalitás fogalmát akarja körbejárni. Különdíjjal ismerték el a norvég Benjamin Ree Magnus című dokumentumfilmjét, amely Magnus Carlsen sakkvilágbajnokról készült. A Mert miénk is a hatalom szekció győztese az Észak-Koreában forgatott A nap árnyékában című alkotás lett, a diktatúra propagandagépezetét bemutató filmet az orosz Vitalij Manszki készítette. A szekció különdíját Gianfranco Rosi Tűz a tengeren című munkája nyerte el, amely az Afrikából lélekvesztőkön Lampedusa partjaihoz érkező menekültáradatról szól. A filmet a 66. Berlinalén az Arany-medve főddíjával jutalmazták.

Karen Guthrie: Egyre közelebb

A Mert enyém is a titok versenyprogram győztese a brit származású Karen Guthrie Egyre közelebb című dokumentumfilmje lett, a különdíjat pedig a Samuel a felhők fölött című alkotásnak ítélték oda. A Mert rövidek is vannak mezőnyéből a Nem vagyok idevalósi győzött, Az azonosítatlanok című film pedig különdíjban részesült. A közönségdíjat a Kedves emberek című svéd film kapta, amely egy svéd városba érkezett szomáliai menekültekről szól, akikből egy helyi vállalkozó hokicsapatot farag – Szomália első jéghokicsapatát. A nyugdíjas zsűri szintén a Természetesen rendellenes című filmet tüntette ki díjával, a diákzsűri pedig a Mesés élet című amerikai produkciót.

Karin af Klintberg: Kedves emberek

A Mert ő normális mezőnyben bemutatott alkotások öttagú zsűrijében foglalt helyet Hegedűs D. Géza színész, rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem általános rektorhelyettese. "A tíz filmnek legalább a fele nagyon megérintett. Emberi sorsokat láthattunk, a filmek hősei kényszerhelyezetbe kerülnek, meg kell küzdeniük magukért, a szabadságukért, az elfogadtatásukért" - mondta. A versenyfilmek közül a Mit tett című alkotást emelte ki, amelynek főhőse egy író, aki egy szenvedélyes konfliktusos pillanatban megöli a társát. A színész azt is hozzáfűzte, hogy eredményeink és kudarcaink befolyásolják a személyiségünket, akár gyökeresen is megváltoztathatják, mert nemcsak ösztönlények vagyunk, hanem tudatos, gondolkodó lények, és lehet, hogy egy drámai esemény következtében a világot egyszer csak már másképp látjuk.

Forrás: MTI / Borítókép: Gianfranco Rosi - Tűz a tengeren