Kisjátékfilm kategóriában Makkos Zsófi és Molnár Péter Miklós Az az egy gyerek című rövidjét ítélte a legjobbnak a neves rendezőkből álló zsűri, a második Batka Máté munkája, a Love on the MÁV, a harmadik pedig Tóth Gergely Kimenője. A filmetűdök között Mészáros T. László Márton köpenye című alkotása végzett az első helyen, a második A toll Balla Gábortól és az Elephant Studiótól, a harmadik pedig az Ajtókon át Kiss Ferenctől és Szalai Istvántól. A dokumentumfilmes kategóriában a Székelyföldi betyárok, Zsigmond Attila alkotása végzett az élen, a második Szabó Attila és az Aves-media Méregzöld mesék című alkotása, a harmadik pedig a Debreceni Városi Televízió dokumentumfilmje, a Büszkébben tűrni másnál.

Szombathelyen idén ünneplik az ókori Savaria szülötte, Szent Márton püspök születésének 1700. évfordulóját. Ennek tiszteletére hirdették meg az idei filmszemlén a Szent Márton-kategóriát, amelybe szentek, boldoggá avatottak, mártírpapok és lelkészek életét, a karitász, a diakónia területén egykor példamutató tevékenységet folytató személyeket, valamint napjaink hétköznapi hőseinek munkáját bemutató filmeket vártak a szervezők. A Szent Márton-kategóriában a FilmArt Studio A jó pásztor - Tours-i Szent Márton élete című filmje kapta a fődíjat, a második helyen a Zemplén Televízió munkája, a Vértanúságra ítélve, harmadikként pedig Hegedűs-Dányi Anita Szép halállal - Bódi Mária Magdolna emlékére c. alkotása végzett.

A díjátadó gálán Koltay Gábor rendező a zsűri nevében az alkotókat köszöntve azt hangsúlyozta: nemcsak a benevezett filmek száma növekszik évről évre a szombathelyi filmszemlén, hanem a filmek minősége is egyre magasabb, szavai szerint nem amatőröknek, sokkal inkább kollégáknak nevezhetők azok az alkotók, akik idén bemutatkoztak versenyfilmjeikkel. András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas direktor, forgatókönyvíró, aki szintén tagja volt a zsűrinek, egyenesen a filmes világban zajló forradalomról beszélt, amelynek - szavai szerint - a filmszemle fiatal alkotói mind a forradalmárai. Kiemelte, hogy ma már számos technikai lehetőség van a filmkészítésre, ezt az ágazatot nemcsak azok próbálhatják ki, akik az egyetemeken tanulják. Szinte mindenki zsebében ott lapul egy kamera, mindenki rátalálhat egyéni kifejezésmódjára. Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, a Magyar Média Mecenatúra Program koordinátora elmondta, hogy a program eddig több mint 700 magyar film elkészítését tette lehetővé. Szavai szerint az elkészült filmek magas színvonalat képviselnek, és jelentősen gazdagítják a magyar filmkultúrát.

Forrás: MTI