A fórum keretein belül péntek reggeltől több magyar kisfilmet mutatnak be a daazo.com válogatásában, majd délben Monory-Mész András médiaszakértő moderálásában kezdetét veszi a beszélgetés. A pénteki nap felkért hozzászólói: Felméri Cecília, Sapientia Egyetem (Románia), Prikler Mátyás filmrendező (Szlovákia), Stefan Kitanov, a Sofia Film Fesztivál igazgatója (Bulgária), Boris Mitic fimrendező (Szerbia).



Felméri Cecília: Mátyás, Mátyás


A konferenciával párhuzamosan zajló kerekasztal-beszélgetés is lesz pénteken 16:00-kor a Dunai bástyában, ennek témája a nők szerepe különböző kultúrákban és különböző korokban háborúk, társadalmi konfliktusok elkerülésében. Az első világháború kitörésének közelgő 100. évfordulója alkalmából a Magtár Művészeti Alapítvány 4 évre tervez programokat a háborúkkal, társadalmi szintű konfliktusokkal kapcsolatban. A beszélgetés célja a konfliktusok, válságok elkerülésének, illetve gyors megoldás lehetőségének keresése. Az eseményre olyan filmalkotók érkeznek, akik az együttlétre nevezett alkotásaikkal a témához kapcsolódtak, valamint a témában elismert újságíró, történész, pszichológus és szociológus.

A rendezvény első része annak a sorozatnak, amely hasonló módon szeretné feldolgozni a kisebbségek szerepét a háborús vagy krízishelyzetekben, a bűnbak-keresés mechanizmusát, a szélsőségek megjelenésének általános vonásait, a társadalom egészét torzító hatásokat, a konfliktusok utáni helyzetet, az öntisztulást, a társadalom szintű katarzisélményt.

A Film fórum részletes programja a Mediawave honlapján található