Koltay Gábor  felidézte, hogy pályafutását a Nemeskürty István által vezetett Mafilm Budapest Filmstúdióban kezdte 1981-ben. "Az ő jóindulatából ott debütálhattam mint elsőfilmes: ez volt a Koncert című film az Illés zenekarról, majd ennek a sikere után ő bízott meg egy következő film elkészítésével, amelynek szerinte rockopera-filmnek kellett lennie" - fűzte hozzá.

A filmrendező szerint ebből az ötletből született az István, a király című rockopera, amelyet 1983-ban mutattak be a városligeti Király-dombon, majd film is készült belőle. Később Nemeskürty István két játékfilmjének - az 1996-ban bemutatott Honfoglalásnak és a 2001-es Sacra Coronának - forgatókönyvét is jegyezte. "Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a kapcsolatunk a későbbiekben barátsággá változott a jelentős életkorbeli különbség ellenére" - mondta Koltay Gábor.

A rendező beszámolója szerint amikor 1986-ban a Szabad Tér Színház élére került, felkérésére Nemeskürty István több színpadi műhöz is írt szövegkönyvet, majd kiadói együttműködés is kialakult közöttük. A Szabad Tér Kiadó Nemeskürty számos könyvét jelentette meg, "gyakorlatilag írói életművének második felét", végül pedig egy 12 kötetes, díszkötéses életműsorozatot is kiadott tőle - emlékezett Koltay Gábor, hozzátéve: tíz éve, egyfajta életinterjúként jelent meg a Mi végre vagyok a világon? című könyvük.

Nemeskürty István magát mindig irodalomtörténésznek tartotta, de számos történészi munkát is írt, többek között a 2. magyar hadseregről, a török korról vagy a két világháború közötti Magyarországról, és a megszokottnál sokkal őszintébben és mélyebben tárt fel bizonyos történelmi helyzeteket, személyeket - hívta fel a figyelmet a rendező. "A magyar történelemszemlélet alakításához, egy modern, soha nem mások ellenében, hanem saját magunk lelki épülését szolgáló nemzettudat kialakításához az ő sokoldalú életműve igen jelentős mértékben járult hozzá" - méltatta Nemeskürty Istvánt Koltay Gábor.

(forrás: MTI)