Olmo Omerzu elsőfilmje, a Fiatal még az éjszaka (Prílis mladá noc) két tizenkét éves srácról szól, akik szilveszterkor egy idegen lány lakásában kötnek ki. Itt találkoznak először szerelemmel és szexualitással, és megrészegülnek attól a vad, buja és gátlástalan világtól, amelyben a lány és két férfi él. A figyelemre méltó debütálást a tavalyi Berlinale Forum szekciójában is vetítették. Az alkotás kísérőfilmje lesz a Nem csak úszóknak Jakub Šmíd rendezésében, melyben a 16 éves Wendy-nek büntetésből egy elhagyatott nyaralóhelyen kell töltenie a szünidőt, ahol édesbús szerelmi kalandba bonyolódik.

Titanic Arnyekban 500
Árnyékban


A vígjáték műfaját sem kell nélkülöznünk a Staropramen cseh sörkorcsolyák szekcióból, látható lesz ugyanis Jan Prušinovský Járási bajnokság (Okresní přebor: Poslední zápas Pepika Hnátka) című közönségkedvenc komédiája, amelynek középpontjában a houslicei helyi fociklub, a Slavoj és edzője, Pepik áll. Amikor Pepik tizenhetedszer is infarktust kap, választania kell a futball és az élet között, s ő teljesen logikusan a focit választja. A film az azonos címen futó népszerű cseh tévésorozat prequelje.

Zdeněk Jiráský Kutyatej (Poupata) című elsőfilmes drámájában Jarda, egy középkorú vasutas történetét követhetjük nyomon. Jarda a Bohemia nevű kisvárosban adósságaiból próbál kikeveredni, miközben háztartásbeli felesége erotikus napárban készül szerepelni, lányuk le akar lépni otthonról, fiuk pedig egy sztriptíztáncosnőbe zúg bele. A csendes, romantikus fekete komédia szellemesen mutat rá az élet abszurditásaira. A film a tavalyi cseh szemle számos elismerésén kívül Karlovy Vary-ban elnyerte a külföldi kritikusok díját.

Titanic lidice 500
Lidice


Végül egy háborús film, a Lidice zárja a sort Petr Nikolaev rendezésében. Ez az első játékfilm, amely az 1942-es lidicei tragédiát dolgozza fel. A lidicei megtorlás a náci Németország egyetlen olyan népirtó cselekedete volt, amelyet hivatalosan is elismert. Egy apa egy veszekedés során akaratlanul idősebb fia gyilkosa lesz, börtönre ítélik, s így ő lesz az egyetlen lidicei férfi, aki túléli a mészárlást.

A Titanic Magyarország egyik legnagyobb filmes eseménye, mely 2005 óta versenyfesztiválként is működik. A fesztivál az elmúlt 20 évhez hasonlóan 2013-ban is átfogó, sokszínű válogatást ad a kortárs nemzetközi filmtenger legizgalmasabb alkotásaiból. Idén előreláthatólag 60 filmet láthat majd a közönség, köztük befutott rendezők új filmjeit, elsőfilmesek debütáló alkotásait, illetve kevésbé ismert régiók filmművészetének izgalmas darabjait.


Bővebb információ:
www.titanicfilmfest.hu
www.facebook.com/titanicfilmfest