A Mancs című alkotást korábban már a Bukarestben megrendezett KINOdiseea filmfesztivál gyerekzsűrije is díjazta, és a chemnitzi gyerekfilm fesztivál fődíját is elnyerte, melyről szintén a gyerekekből álló zsűri döntött. A Mancs mozifilm a kutya és gazdája közti barátságról, a bizalomról és a hétköznapi hősökről szól. A filmet a valódi Mancs, a miskolci Spider Mentőcsoport 2006-ban elpusztult mentőkutyájának izgalmas története ihlette. Pejó Róbert rendező Mancs történetét egy kislány nézőpontjából mutatja be, aki esti meseként találkozik a mentőkutyával.

 

A filmről így írtunk kritikánkban: „Pejó Róbert új filmje, a Mancs bátor rendezés, mert el mer szakadni a realista történetmeséléstől, a jól bevált formai elemektől, miközben mégis egy klasszikusan felépített világban találjuk magunkat. Mesét akar mondani nekünk, amit ritkán hallani magyar filmben. Formailag új kísérletekbe bonyolódik, bevonja az animációt, és jól teszi. Igor Lazin zseniális rajzai teljesen új dimenziót adnak a filmhez - és nem csak a látványhoz. (...) Az alkotók szándéka megvalósult, egy szerethető, családi filmet készítettek, minden korosztálynak."

Az operatőri munkáért Szatmári Péter felelt, a zene Márkos Albert alkotása. A forgatókönyvet Pejó Róbert Szy Katalinnal közösen írta. A Mancs című alkotás a Filmalap támogatásával az Új Budapest Filmstúdió produkciójában, a TV2 együttműködésével készült, producere Kántor László. 

A Children KinoFest fesztivál honlapja itt található.

A Mancs a Facebookon.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap