Éva, a gyermekét egyedül nevelő, pszichésen kissé labilis nyomozónő több furcsa halálesetet fedez fel az osztályára kerülő ügyek között. Első ránézésre mindegyik öngyilkosság vagy baleset, de Éva több apró részletre is felfigyel, melyek alapján arra gyanakszik, hogy valójában nagyon profin álcázott gyilkosságokról van szó.



Ujj Mészáros Károly második mozifilmje, a X. skandináv típusú, sodró, gyors ritmusú, erős vizuális világú, pörgős, látványos krimi lesz, épp ezért a forgatást mindvégig nagy titkolózás övezte. A szövevényes krimiben szinte senki sem az, aminek látszik, így a színészek sem nyilatkozhattak szerepükről. Annyi azért kiderült, hogy Kulka János - aki ezzel a filmmel tér vissza a vászonra - nagyon szerette a forgatással járó koncentrált munkát, hiszen szerepe szerint a mosolygó, jókedélytől kezdve a kétségbeesett sírásig sokféle, szélsőséges állapotot kellett megjelenítenie. A rendező kifejezetten elégedett volt a színészek munkájával, a főhősnő kislányát alakító Bujáki Zsófit pedig igazi felfedezésnek tartja.



A 45 napig tartó harcos, kemény munka megfeszített tempóban zajlott, de a tervek szerint sikerült befejezni. Ujj Mészáros Károly elmondta, hogy a forgatás nehézsége elsősorban abból adódott, hogy rengeteg snittet vettek fel. „Szokták a forgatást háborúhoz hasonítani és ez tényleg olyan volt. Nehéz volt megélnem magamban azt a belső hajcsárt, aki engem és az egész stábot folyamatosan hajtott, még ha tudom, szükség is volt rá. Legfőbb ellenségünk az idő volt, továbbá a napfény, illetve annak hiánya. Így viszont nagyon sokat tanultam a fények és ellenfények természetéről.” – tette hozzá.



Már megkezdődtek a film vágási munkálatai, nyáron pedig, mikor már kezd összeállni a jelenetek hangulata, Csengery Dániel is elkezdi a filmzene komponálását. A film betétdalait – a Liza, a rókatündérhez hasonlóan - ezúttal is Tövisházi Ambrus írja majd. A X. főszereplői Balsai Móni, Schmied Zoltán, Bede-Fazekas Szabolcs és Kulka János,. A további szerepekben is olyan ismert színészeket láthatunk majd többek között, mint Básti Juli, Hámori Ildikó, Szirtes Ági, Fekete Ernő és Szabó Győző. A forgatókönyvet Ujj Mészáros Károly és Hegedűs Bálint írták, az operatőr Szecsanov Martin, a film producere Muhi András és Ferenczy Gábor, gyártója a Focusfox. Az X. című filmnek 489 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Filmalap. A film várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.