Az Inkubátor Programra diplomás, de egész estés mozifilmet még be nem mutatott elsőfilmes rendezők jelentkezhetnek, és azok a direktorok is, akik rövidfilmjükkel nemzetközi filmfesztiválokon szerepeltek. Filmötlettel (treatment) és rövid szinopszissal lehet jelentkezni szeptember 1-ig a Filmalap honlapján közzétett pályázati kiírás szerint. A beérkezett pályázatok közül a döntőbe a szakmai mentorok alkotta zsűri október 1-ig legfeljebb 10 filmtervet választ ki, melyek pályázati úton idén először mind részesülnek a Filmalap 2 millió forint értékű forgatókönyv-fejlesztési támogatásban a mentorok és a Filmalap fejlesztői csapatának közreműködésével. Októbertől öt hónap áll az alkotók rendelkezésre a forgatókönyvek elkészítésére, majd a döntősök a március végi Pitch Fórumon mérettetnek meg a szakmai közönség előtt. Az újítás célja, hogy az alkotók a Pitch Fórumon már forgatókönyvvel rendelkező filmterveket prezentáljanak, így a projektek bemutatása már komolyabb előkészítés után történik. A 10 filmterv közül végül legfeljebb hármat a zsűri és további kettőt a meghívott közönség (rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek) választ majd ki.

A kiválasztott filmek gyártására a játékfilmeknél 60 millió, a dokumentumfilmeknél 20 millió, az animációs filmeknél pedig 80 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program továbbra is. A fiatal alkotók emellett a filmkészítés során igénybe vehetik a Filmalap szakmai támogatását.

Az Inkubátor Program első nyertesei már nekiláttak filmjük megvalósításának. Vékes Csaba már leforgatta Hetedik alabárdos című vígjátékát, amelynek főhőse egy vidéki színházban mellőzött csoportos szereplő, Szilágyi Zsófia Egy nap című hiperrealista filmjét és Csuja László egy magának csecsemőt lopó magányos nőről szóló Virágvölgy című road movie-ját. Jelenleg is forog Zurbó Dorottya Hat könnyű lecke című dokumentumfilmje, egy Magyarországra került szomáliai menekült lány hétköznapi küzdelmeiről. Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt című sci-fi animációja is készül, amely egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, ám emberi húsból táplálkozó növényt kísérleteznek ki.

Bővebben a pályázatról itt.

Forrás: Filmalap