A tavaly decemberi jogszabály-módosítás eredményeként létrejött új rendszerben 17 állandó és három ideiglenes kollégium működik, amelyeknek összesen 128 tagja van. Az állandó szakmai kollégiumokban korábban a tagok felét az emberi erőforrások minisztere saját hatáskörben, másik felét pedig az érintett szakmai szervezetek javaslata alapján bízta meg. Ez a rendszer változott meg azért, mert a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kulturális életben elfoglalt helyére tekintettel a tárcavezető indokoltnak látta, hogy az NKA-val mint elkülönített állami pénzalappal szorosabban együttműködjön és részt vehessen a művészeti területet érintő döntéshozatalban.

Az új, hat vagy kilenc tagú kollégiumokba a tagok egyharmadát a miniszter saját hatáskörben kérte fel az érintett szakmai szervezetek véleményének meghallgatása után, egyharmadát a Magyar Művészeti Akadémia, további egyharmadát pedig a szakmai szervezetek delegálták. Az új rendszerben 17 állandó kollégium működik: művészeti főtematikájúak közé tartozik az építőművészeti, a filmművészeti, a fotóművészeti, az iparművészeti, a képzőművészeti, a népművészeti, a szépirodalmi, a színházművészeti, a táncművészeti és a zeneművészeti kollégium. A nem művészeti főtematikájú kollégiumok között van az ismeretterjesztés és környezetkultúra, a könnyűzene, a könyvkiadás, a közgyűjtemények, a közművelődés, a kulturális fesztiválok és az örökségvédelem kollégiuma.

A filmművészeti kollégium élére Lajos Tamás producert nevezték ki. A szakmai szervezetek által delegált személyek Bakos Edit filmterjesztési szakember, az Art-mozi Egyesület elnöke, valamint Kende János Kossuth-díjas filmoperatőr, a HSC elnöke, a Magyar Filmművész Szövetség alelnöke, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Professor Emeritusa. A Magyar Művészeti Akadémia által delegált személyek Fekete Ibolya Balázs Béla díjas filmrendező, forgatókönyvíró, és Jelenczki István filmrendező, az MMA rendes tagja. A miniszteri hatáskörben kinevezett személy M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, a KEDD Animációs Stúdió alapítója és vezetője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora.

Az új kollégiumi struktúra és a tagok névsora az NKA oldalán az állandó kollégiumok menüpontban található.

(Forrás: MTI)