A Filmakadémia elnökasszonya, Agnieszka Holland az elmúlt hetekben értesítette az úgy nevezett „short list”-re került filmek alkotóit a megtisztelő nevezésről. Az akadémia több mint 3000 főt számláló tagja az ezt követő időszakban szavazhat, a lista pedig az eredmények alapján tovább szűkül majd. A végleges jelöltek közé mindössze öt film kerülhet, a filmcímeket november 4-én jelentik be a Seville Európai Filmfesztiválon. Az Európai Filmakadémia 30. díjátadóját december 4-én tartják Berlinben.Simonyi Balázs

A filmet mi elsők között láttuk, kritikánkban ezt írtuk róla: "az Ultra kivételes alkotás, szerencsés együttállásnak köszönhetően készült el: rendezője, Simonyi Balázs egyben alanya is a filmnek, egyike annak az öt Spartatlon-futónak, akikről a film portrét ad. A film arra keresi a választ, miért jó futni, konkrétan: miért fut le ez az öt ember 246 kilométert 36 óra alatt. (...) Simonyi és hét operatőre remek munkát végeztek: ritka az ilyen látványosan felvett dokumentumfilm. Statikus beállítások és beszélő fejek helyett itt folyton mozgásban van a kamera is, legyen szó légi felvételekről vagy kocsizásról. Emiatt aztán mozivászonra kívánkozik a film, de persze tévéképernyőn vagy monitoron nézve is garantáltan kedvet csinál a futáshoz, ami nem kis eredmény."


Az Ultra gyártója az HBO Europe, SpeakEasy Project és az Anemon, magyarországi moziforgalmazója a Mozinet Kft. A filmről aktuális információk itt olvashatók.

A film az elővetítéseket követően szeptember 21-től látható országosan a mozikban.

Forrás: Mozinet