N. Forgács Gábor új filmje, a Kéri Kitty és Rudolf Péter főszereplésével készült Pillangók bemutatójára a rangos moszkvai filmfesztiválon kerül sor, a „Films around the World” elnevezésű válogatásban. A Parabel Filmstúdió és a HCC Media Group gyártásában készült tragikomikus dráma középpontjában egy omladozó házban élő eladósodott alkoholista anya (Kéri Kitty) és kilencéves fia, Márk (Sipek Nicolas) állnak. Az ő életükbe hoz változást Laci (Rudolf Péter), aki bárhol és bármikor képes megcsinálni a maga szerencséjét, valamint a titokzatos öreg muzsikus, aki egy szebb jövő lehetőségét villantja fel a kisfiú előtt.

pillangok2 500
Pillangók

A film egy képzeletbeli, ám mégis nagyon valóságos faluban játszódik, amely bemutatja a mélyszegénységben élők mindennapi küzdelmeit. Felhívja a figyelmet a kilátástalánságban felnövő gyermekek szomorú helyzetére és arra, hogy ezeken a szinte élhetetetlen helyeken mennyi tehetség marad rejtve, ha mi, szerencsés helyre születettek nem figyelünk oda rájuk.

A magyar film premierje alkalmából a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet sajtótájékoztatót tart N. Forgács Gábor és Kéri Kitty részvételével június 24-én, a premiervetítésre a rendező és a főszereplő jelenlétében június 25-én kerül sor az October moziban.

mamaros 500
Mamaros

A moszkvai versenyprogramban 16 film indul, köztük a szerb-német-francia-magyar koprodukcióban készült Mamaros című alkotás, Momcilo Mrdakovic első rendezése. A budapesti Mythberg Films koprodukciója egy középkorú filmrajongóról, Peráról szól, aki anyjával együtt az 1999-es NATOakció miatt elhagyja Belgrádot és New Yorkban köt ki. Pera új célt talál életének: be akarja bizonyítani az embereknek, hogy a digitális vetítésekkel szemben csak a „régi idők” eszközei - a celluloid, a mechanikus vetítők és a régi vásznak - nyújthatnak valódi moziélményt. A Mamaros című film operatőre Vecsernyés János volt.

csendesek 500
Csendesek

A moszkvai filmfesztivál „Minor Dutch Artists” címmel külön szekciót szentel a holland filmeknek, ebben a programban vetítik A csendesek című magyar-holland koprodukciót, Ricky Rijneke első rendezését. A Tóth Orsi és Rába Roland főszereplésével készült magyar nyelvű film látható volt a Titanic Filmfesztiválon. A csendesek egy hallucinogén utazás két világ közt, a rendező az élet és halál közti vékony határvonalat vizsgálja. Ricky Rijneke első játékfilmjét Pohárnok Gergely fényképezte.