A torontói nemzetközi filmfesztivál szervezői nyilvánosságra hozták a szeptember 5-én kezdődő rendezvény programját. A fesztivál meghívta Hajdu Szabolcs új filmjét, a Délibáb-ot. A világpremier a „Contemporary World Cinema” válogatásban lesz az alkotók jelenlétében. A torontói filmfesztivál az őszi fesztiválszezon egyik legfontosabb eseménye: mintegy ötezer szakmabeli, több mint ezer újságíró és filmkritikus látogatja évről-évre.

Hajdu Szabolcs a Fehér tenyér című filmjét (2006, cannes-i világpremier, Filmszemle rendezői, operatőri díja és közönségdíja) és a Bibliothéque Pascal-t (2010, berlini világpremier, Filmszemle fődíj, operatőri díj) követően a modernkori rabszolgatartásról forgatott mozifilmet nemzetközi stábbal a magyar Pusztán. Az újszerű film irodalmi alapja a Ház a térkép szélén című Tar Sándor-novella – a forgatókönyv a rendező, Jim Stark amerikai filmes és Lovas Nándor közös munkája.

mirage1 600

A westernfilm műfaját újragondoló alkotás főszereplője a világhírű Isaach De Bankolé. Az elefántcsontparti születésű francia színész Jim Jarmusch filmjeivel (Éjszaka a földön, Szellemkutya, Az irányítás határai) vált világszerte ismertté, majd szerepelt Lars von Trier Manderlay-jában és a Casino Royale című James Bond-filmben is. A hortobágyi rabszolgatelep urát Răzvan Vasilescu román színész alakítja, a női főszerepben Török-Illyés Orsolya, továbbá Dragos Bucur román színész és Polgár Tamás is játszik a filmben. A Délibáb operatőre Nagy András, látványtervezője Rajk László. A filmet tavaly nyáron többszáz jellegzetes hortobágyi haszonállat, jelentős mennyiségű lőfegyver és számos kaszkadőr részvételével forgatták a Hortobágyi Nemzeti Parkban.

Hajdu Szabolcs új filmje a Filmalap 350 millió forintos gyártási támogatásával a Mirage Film Stúdió és a Filmpartners produkciójában a szlovák Mphilms, a TV2 és a Sparks koproduceri részvételével készült. A Délibáb vezető producere Taschler Andrea és Kovács Gábor, koproducere Pataki Ági, Prikler Mátyás, Jim Stark, Romwalter Judit és Mécs Mónika. A Délibáb a tervek szerint novemberben érkezik a magyar mozikba.

Fabricius Gábor rövidfilmje, a Sintér (Skinner) vetítése a torontói filmfesztivál újonnan létrehozott „Short Cuts” programjában lesz. A 12 perces alkotás a Pusztai Ferenc vezette KMH Film gyártásában készült.

A Sintér történetében Tibi, a kidobó a válság sújtotta Budapesten szétmálló biztonság és brutális létfeltételek között küzd családja túléléséért. Vagy ő dob ki valakit, vagy őket dobják az utcára. Kérdés, hogy van-e választása, és hogy hogyan érez mindeközben. A nagy szívű bunyós igaz történetében a főszereplővel szembe jön a múltja, ami szembesíti azzal, hogy mit is csinál valójában, ezáltal pedig választás elé kerül - vallja a forgatókönyvet is jegyző Fabricius Gábor. A történet szerint Sintér pénzbehajtó, aki bár sportoló volt, arra kényszerül, hogy behajtóként dolgozzon, mert ma csak így tud túlélni – legalábbis ez a kézenfekvő.

 sinter 600

A Sintér főszereplője a valóban kidobóként dolgozó Szőke Tibor, további szerepekben Petrik Andrea és Rába Roland látható. A film operatőre Garas Dániel, vágója Makk Lili. A Sintér a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa Huszárik Zoltán pályázatának ötmillió forintos támogatásával készült.

Fabricius a londoni Central Saint Martins College-ban szerzett MA diplomát, előtte néhány évet a MOME vizuális kommunikáció szakára járt. Számos rövidfilm rendezője, aki Cannes-ban 2000-ben elnyerte a reklámszakma legfontosabb nemzetközi díját, a Golden Media Lion-t.

(forrás: Magyar Filmunió)