Franciaországban és Németországban díjazták rövidfilmjeinket

Két németországi és egy francia nemzetközi mozgókép szemle díjazott magyar rövidfilmeket a hétvégén – adta hírül a Magyar Filmunió. M. Tóth Géza Mama című filmje nyerte a 23. Braunschweigi Nemzetközi Filmfesztivál legjobb rövidfilmjét illető Leo-díjat. A németországi rendezvény Pacsay Attila zeneszerző és Madacsi Imre sound designer kiemelkedő teljesítményét méltatta az elismeréssel. A franciaországi Brestben vasárnap est ért véget az európai rövidfilmek szemléje. Karchi Perlmann magyar-amerikai koprodukcióban készült Vacsora című groteszkje kapta a legjobb 25 percnél hosszabb alkotás, a Moyen Métrage díját. A brandenburgi Cottbusban szombat este Pápai Pici Vallomás című filmjéért személyesen vehette át a legjobb rövidfilm díját. A kelet-európára specializálódott rangos megmérettetésen 11 rövidfilm indult.


Mama


Végső búcsút vettek Dargay Attila animációs filmrendezőtől

Az MTI értesülései szerint családtagok, barátok, pályatársak, tanítványok és tisztelők kísérték el Dargay Attila animációs filmrendezőt utolsó útjára pénteken Budapesten, a Farkasréti temetőben. A Balázs Béla-díjas, érdemes és kiváló művész, a Vuk, a Lúdas Matyi, a Gusztáv és a Pom Pom meséi alkotója október 20-án hunyt el életének 83. évében. A főváros nevében Horváth Csaba búcsúzott Budapest díszpolgárától, M. Tóth Éva a Magyar Filmművészek Szövetsége és a szervezet animációs szakosztálya nevében emlékezett a Magyar Filmszemle Életműdíjával is kitüntetett alkotóra, továbbá a búcsúztatásra Miskolc város is koszorút küldött, hiszen Dargay Attila a közeli Mezőnyéken született 1927-ben.


Szaffi


Átadták a Hazám-díjakat

Az idén Bálint András színművésznek, Erdélyi Zsuzsanna néprajztudósnak, Jancsó Miklós filmrendezőnek, Nagy Károly szociológusnak, Tóth István fotóművésznek, Pataki Ferenc és Somlyódi László akadémikusnak ítélte oda a Hazám-díjat az elismerésről döntő kuratórium – adta hírül az MTI. A XXI. Század Társaság kuratóriuma a kitüntetést minden évben azoknak a művészeknek és tudósoknak adományozza, akik a magyar közgondolkodásban, az ország tudományos, kulturális és művészeti életében kiemelkedő tevékenységet folytattak, életművükkel Magyarországot szolgálták.