lelektanc5_500


Budapest

A Budapest egy brazil író, Chico Buarque de Hollanda azonos című, magyarul is megjelent könyvének brazil adaptációja. A filmet nem kisebb név rendezte, mint az a Walter Carvalho operatőr, aki a Központi pályaudvar, a Madame Sata, és a Carandiru - a börtönlázadás című díjnyertes filmeket is fotografálta, és a brazil Nexus Cinema e Video mellett a magyar Eurofilm Studio volt a gyártója. Természetesen a filmnek volt budapesti forgatási etapja is, és az egyik főszerepet Hámori Gabriella játssza. Ő az a nő, aki a válságba kerülő brazil írót magyarul tanítja - a könyv  és a film szerint ez az a nyelv, amely előtt még maga a Sátán is meghajlik. Rajta kívül Rajhona Ádám, Bálint András és Kálloy Molnár Péter is látható a filmben. A vászonról nem a mindenki által megszokottt és ismert Budapest-kép fog visszaköszönni, hisz a helyszíneket a brazil stáb kereste, így máshová kerülnek a hangsúlyok Budapest, a filmben a meleg, a fantázia és az elvágyódás inverzeként aposztrofált város megjelenítésében.

budapest_500


Bővebben a Budapestről

A film vetítési időpontjai:

04.12. 18:00 Uránia Nemzeti Filmszínház
04.16. 16:45 Uránia Nemzeti Filmszínház


7 perc a Mennyországban

A 7 (a Titanicon Hét) perc a Mennyországban izraeli-francia-magyar korpodukcióban készült film, és, ahogy a rendező a filmhunak adott e-mail interjújában is fogalmazott, a posztraumatikus stressz kezeléséről szól. Mármint az öngyilkos merénylők bombatámadásai által keletkezett mentális sokkról, amitől sok izraeli szenved. Mindezt egy nő szemszögéből látjuk, aki egyedüliként él túl egy robbantást, majd lassan újra össze kell raknia az életét, amelyben egy új, kedves barát is segít. Ám lassan kiderül, hogy ez a kedves ismeretlen nem is olyan ismeretlen. A film meghívást kapott a New York-i Tribeca filmfesztiválra, illetve nagydíjat nyert az A-kategóriás Varsói Filmfesztiválon, és a Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztiválon is versenyfilm volt. A film kisebbségi produkciós partnere a KMH Film volt, a magyar koproducer pedig természetszerűleg Pusztai Ferenc.

hetperc_500


A film vetítési időpontjai:

04.16. 21:00 Toldi Mozi
04.18. 14:30 Uránia Nemzeti Filmszínház

Memory of Love

Az Inforg Stúdió és Muhi András kisebbségi partnerként segítette ennek a kínai filmnek az elkészültét, melyben az amnéziának jutott kulcsszerep. A filmet itthon már láthattuk - igaz, elég késői vetítési időpontban - az Inforg napon, s ahogy a tudósítónk megállapítja, "Krysztof Kieslowski: Három szín: Kék-jét idézi az alaptörténet, a nőnek  újra kell definiálnia a szerelmét és életét egy tragédia okán - a kortárs kínai filmekre gyakran jellemző lassú érzékenységgel." A történet egy furcsa szerelmi háromszög, ahol a nő a szeretőjével autóbalesetet szenved, elveszti emlékeit, és abba a kórházba kerül, ahol a férje dolgozik sebészként. Mindhárom szereplő az elveszett szerelmet keresi, versenyt futva az idővel és a visszatérő emlékekekkel - mindezt érzelmesen és fájdalommal telve.

memoryoflove_500


A film vetítési időpontjai

04.16. 16:30 KINO
04.18. 18:30 Örökmozgó Filmmúzeum