Több mint ötven új filmet láthatnak a nézők a Európai Filmnapok fesztivál keretében, Prágában (április 10-17.) és Brünnben (április 18-22.), majd az alkotások egy részét néhány további csehországi városban is bemutatják.

„A fesztivál a külföldi látogatók körében is nagyon népszerű, mert olyan filmeket láthatnak az érdeklődők, amelyek Európában nemigen kerülnek be a klasszikus filmforgalmazási hálózatba” - közölte újságírókkal Lenka Holubová Mikolásová, a cseh kulturális tárca képviselője Prágában.

Tavaly a fesztivál filmjeit mintegy 16 ezer néző tekintette meg. A rendezvénysorozat idei költségvetése 3,5 millió korona (39,2 millió forint).

A fesztivál ünnepélyes megnyitóján, április 10-én a prágai Svetozor moziban bemutatják A hasonmás (The Double) című Richard Ayoade rendezte brit alkotást. A filmet Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij klasszikus orosz író egyik elbeszélésének alapján készítették. A főszerepeket Jesse Eisenberg és Mia Wasikowska alakítják.

A filmbemutatók alkalmával Csehországba látogat Stephen Brown ír, Kiril Stankov bolgár, Ivan Ostrochovsky szlovák rendező, valamint a filmszakma több ismert személyisége is. A kiválasztott filmeket tematikus szekciókban - például bűnügyi filmek, dokumentumok - fogják vetíteni. A fesztivált a prágai Balassi Intézet is támogatja.

A magyar filmművészetet a Bodzsár Márk rendezte Isteni műszak című alkotás képviseli.

(Forrás: MTI)