A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) szervezésében 8. alkalommal rendezik meg Európa egyik legnagyobb építészeti filmes eseményét, amelyen a felhívásra érkezett több száz film közül a legjobbakat láthatja a közönség a Toldi moziban.

A fesztivál küldetése a kezdetektől fogva az, hogy olyan világszerte lejátszódó történeteket, folyamatokat mutasson be, amelyek Budapesten is tapasztalhatók vagy elképzelhetők lennének. Az elmúlt években a magyar főváros számos köztere, szimbolikus helye, közlekedési csomópontja nagy mértékben alakult át, így idén a fesztivál filmjei az ehhez hasonló változásokat mutatják be egy külső perspektívából. A kortárs építészet, a design és az urbanisztika témaköréből válogatott filmek új nézőpontokat, megközelítéseket, rétegeket adnak az átalakulások nyomon követéséhez.

A filmekben szó lesz többek közt a kulturális beruházások hosszú távú városi hatásairól, így a holland Rijksmuseum újjáépítésének folyamatáról vagy a berlini Alexanderplatz átalakításáról. Kiderül, hogyan építkeznek londoni milliomosok a föld alatt, hogyan bérelnek fel kínai ingatlanfejlesztők külföldieket, hogy hírességként szellemvárosokat népszerűsítsenek, illetve hogyan szivárog be a globális pénzügyi válság Athén lakóinak mindennapi életébe.

A fesztiválon bemutatják a Sanaa japán építésziroda több épületét, de megismerheti a közönség a szintén világhírű francia Freaks architects fiatal csapatát is. Az idei válogatás filmjei közül többet 10 éven át forgattak, hogy lehetőséget adjanak a változások pontos dokumentálásához. Az előző évekhez hasonlóan a vetítések egy részét a rendezők jelenlétében vetítik, a programot beszélgetések, bulik, városi séták, kiállítások kísérik, hagyományosan Finta Sándor DJ programja indítja el a fesztivált.

(forrás: MTI)