Agnes Jaoui: Look at MeA középső darab, Almodóvar tizennegyedik nagyjátékfilmje, a Rossz nevelés lesz. A spanyol rendező számos alkotása debütált már az észak-amerikai közönség előtt a New York-i Filmfesztiválon. A harmadik kiemelt helyen, a fesztivál záró alkotásaként Alexander Payne (Schmidt története) új filmjét a Sideways-t vetíti a fesztivál.

Ezen kívül, a hivatalos program részét képezi egy 1980-as háborús film a The Big Red One, Eric Rohmer és Jean-Luc Godard egy-egy új alkotása (Triple Agent, Notre Musique), itt lesz a velencei győztes Mike Leigh és filmje a Vera Drake, valamint Zhang Yimou (Hős) remekműként emlegetett új alkotása a House of Flying Daggers. Ezen kívül lesz még libanoni, thaiföldi és szenegáli film is a programban, és egy bizonyos Ingmar Bergman Saraband című legújabb rendezése, mely az 1973-as Jelenetek egy házasságból folytatásának tekinthető. Palindromes a címe Todd Solondz (Isten hozott a babaházban, A boldogságtól ordítani) új filmjének, melyben a rendező tovább folytatja a kertvárosi Amerika, konkrétan New Jersey szarkasztikus-realisztikus tablójának megrajzolását. Hou Hsziao-Hszien pedig Yasujiro Ozu halálának századik évfordulójára készítette hommáge-t Café Lumiere címen.

Agnes Jaoui, Almodóvar és Mike Leigh személyesen is ellátogatnak New Yorkba, utóbbi kettő közönségtalálkozóval egybekötött beszélgetésen vesz részt. Egy legendás brazil filmet, az 1969-es Macunaimát felújított kópiával vetítik, egy dokumentumfilm Miles Electric: A Different Kind of Blue címmel, Miles Davis 1970-es fellépését örökíti meg az Isle of Wight fesztiválon, 600 ezer üvöltő rajongó előtt, egy másik pedig minden idők első fekete nehézsúlyú profi ökölvívó világbajnokának, Jack Johnsonnak állít emléket (Unforgivable Blackness: The Rise and Fall of Jack Johnson). Bemutatásra kerül a Szigorúan piszkos ügyektrilógia, és egy külön blokkban a Marshall-tervet népszerűsítő rövidfilmek, dokuk és animációk lesznek láthatók. Egyedülálló módon, összesen tíz szekciót szentel a fesztivál a kortárs és korai avantgarde filmezésnek, és 12 film, melyek egytől-egyig a leghíresebb hongkongi filmstúdió, a Shaw Brothers produkciói, szintén az érdeklődők rendelkezésére állnak.

Hosszú idő óta először, a nagy, nemzetközi presztízsű fesztiválon magyar filmet is vetítenek. Mundruczó Kornél Kis apokrif No. 2. című rövidfilmjét a Woman is the Future of Man című dél-koreai-francia koprodukcióban készült alkotás kísérőfilmjeként láthatja majd a közönség.