Az Inkubátor Programba a felsőoktatási intézmények filmrendező szakjain, illetve filmkészítő szakirányain diplomát szerzett, első egész estés játék-, dokumentum - vagy animációs filmjükre készülő rendezők jelentkezhetnek, méghozzá egy treatment leadásával, amelyet 2015. szeptember 15-ig tölthetnek fel - a további szükséges dokumentumokkal együtt - a Magyar Nemzeti Filmalap honlapjára.

Az eredeti pályázathoz képest egy újdonság is bekerült a kiírásba, amely szerint nem csak a hazai, de a külföldi filmes egyetemeken rendezői diplomát szerzett filmesek is jelentkezhetnek a programba.

"Sokan nem tudják, hogyan kell hozzákezdeni, ebben támogatjuk őket." - fogalmazott Andy Vajna kormánybiztos a program júniusi sajtótájékoztatóján. A program keretein belül évente 5 filmet tudnak támogatni, ezek között lehet dokumentumfilm, egész estés animációs film vagy játékfilm. Jelenleg a program első lépcsőfokára várják a pályázatokat, ez egy előválogatási szakasz, a beérkezett treatmentek közül egy felkért szakmai zsűri választja ki azt a 10 filmtervet, amelyek bemutatkozhatnak a november 10-én rendezendő Pitch Fórumon. A program harmadik szakaszában két zsűri választja ki a győztes 5 filmet: két filmet egy szakmai zsűri, hármat pedig egy szakmai közönség.

A győztes alkotások 2 millió forint összegű forgatókönyvírói támogatásban részesülnek, a könyvek megírására 3 hónap áll az alkotók rendelkezésére. Az elkészült forgatókönyv után a játékfilmesek legfeljebb 62 millió, a dokumentumfilmesek 22 millió és az animációsok 82 millió forint támogatásban részesülhetnek.

A szükséges információk az Inkubátor Programról a Magyar Nemzeti Filmalap honlapján találhatóak meg, a további felmerülő kérdésekre az alábbi email-címen válaszolnak: inkubator@filmalap.hu