A fesztiválra magyarországi és más országokban élő magyar gyerekeken kívül külföldi gyerekek is pályázhatnak. A nem magyar nyelvű filmeket magyar, vagy angol nyelven feliratozva és angol dialóg-listával várjuk. Pályázni nem csak valódi névvel, hanem jeligével, kitalált névvel is lehet.

A nevezés és a filmek beküldésének határideje:
2008. november 30.

A fesztivál időpontja:
2009. május 22–24-ig

Helyszín:
Millenáris - Jövő Háza

Nevezési lap letölthető innen,  a részletes kiírás pedig itt található. 

A fesztiválról bővebb információ a www.gyerekszemfilmfesztival.hu honlapon.

Az érdeklődőket a fesztivál weboldalán, internetes portálokon, valamint az iskolák mozgóképtanárainak eljuttatott e-mailekben értesítjük a filmfesztiválon való bemutatkozási lehetőségről.

Segítség a gyerkeknek:
A filmek elkészítését a filmkészítés különböző fázisait bemutató leírásokkal, tanácsokkal, valamint gyerekek által készített filmekkel, filmrészletekkel, forgatókönyv, storyboard (képes forgatókönyv) és gyártási tervmintákkal segítjük. A jelentkezők a kiírással, beírással, formátumokkal és vágással kapcsolatban technikai segítséget a Pont Digitális Stúdiótól kérhetnek, telefonon vagy e-mailben (tel.:1-221-9648; e-mail: pds@pdsfilm.eu).

Újdonság, hogy nevezésig a gyerekek a készülő filmjeikkel kapcsolatban felmerülő kérdéseiket előre egyeztetett időpontokban, szakembereknek és egymásnak internetes flashmeetingek, élő műhelybeszélgetések keretében is feltehetik. Ezek a „netes találkozások”, „virtuális tapasztalatcserék” megkönnyíthetik a filmek elkészítését: segíthetnek többek között a forgatókönyvek véglegesítésében, dramaturgiai kérdések megoldásában, az esetleg még hiányzó stábtagok és szereplők megtalálásában, valamint abban, hogy minél intenzívebb filmes párbeszéd és kapcsolat jöjjön létre a filmkészítés iránt érdeklődő gyerekek és diákok között.

A beküldött filmek közül előzsűri választja ki a versenybe kerülő alkotásokat. Az idevonatkozó törvények betartása érdekében a jelentkezési lapon megjelölt tanárnak vagy törvényes képviselőnek nyilatkoznia kell arról, hogy a nevező fesztiválra beküldött filmje jogszabályt, illetve harmadik személy érdekeit nem sérti. A versenybe jutott munkákat öttagú, pedagógusokból és filmes szakemberekből álló zsűri bírálja el, valamint diákzsűri is értékeli, és közönségszavazatok alapján is osztunk ki díjakat. 

A II. Gyerekszem Filmfesztivál mindhárom napján – péntektől vasárnap estig – egy-egy órás blokkokban vetítjük a versenyző alkotásokat: pénteken négyszer egy órában, míg szombaton és vasárnap nyolc-nyolc órában. A vetítéseken kívül mini-konferenciát és szakmai fórumokat is rendezünk, melyeken gyerekfilmes műhelyek vezetői, valamint pedagógusok és pszichológusok elemzik a filmek tartalmi és képi világát. A vitafórumokon elhangzó hozzászólások írásos formában hozzáférhetőek lesznek a Gyerekszem Filmfesztivál honlapján, ahol az érdeklődők a filmekkel kapcsolatos véleményeket, és a különböző filmkészítő műhelyek munkamódszereit is megismerhetik.