A World of Shorts (WOSH) kisfilmes magazint a magyar alapítású Daazo készíti: a nyomtatásban is megjelenő angol nyelvű kiadványt A-kategóriás fesztiválokon terjesztik. A WOSH legújabb, a Berlinaléra fókuszáló száma most jelenik meg: a magazin a Berlini Filmfesztivál rövidfilmes programjai (Berlinale Shorts, Berlinale Talents) mellett elsősorban a sikeres történetvezetéshez és történetszerkesztéshez ad tanácsokat a filmkészítőknek.

Ahogy a korábbi években, továbbra is a kreativitás és az alkotó erő áll a 80 oldalas magazin középpontjában: így nem maradhatott ki a méltán népszerű “Mapping Your Mind” rovat sem, amelyben a Berlinale Shorts (a fesztivál rövidfilmes versenyprogramja) válogatásában vetített rövidfilmek alkotói vallanak a filmjükhöz fűződő viszonyukról egy-egy érdekes, hátborzongató vagy éppen lenyűgöző rajzzal.

A Berlinale mellett a magazin központi témája a rövidfilmek cselekményvezetése és a történetszerkesztés. Európai filmes szakemberek – pl. a sokszor díjazott finn filmkészítő, Joonas Makkonen, a Torino Film Lab tanára, Anita Voorham, vagy az interfilm Berlin kurátora, Nele Fritzsche – osztják meg tapasztalataikat a témában. Olyan filmfesztiválokról is szó esik (pl. a Zubroffka vagy a Drezdai Rövidfilmfesztivál), amelyek – bár nem világhíresek – hatalmas lehetőséget rejtenek a fiatal filmesek számára.

wosh2015berlin 600
Kattints a képre és lapozgass!

A magazint nyomtatott formában a Berlini Filmfesztivál helyszínein lehet megtalálni, legutóbbi számaira több mint 40.000 olvasó volt kíváncsi.