A képviselők 248 igen és 81 nem szavazattal, 15 tartózkodás mellett fogadták el a törvénymódosítást, amely alapján egy közös táblázatba foglalták össze a területfoglalásért fizetendő díjtételeket, így a jövőben kiszámíthatóbbá válik egy-egy forgatás költsége. A legdrágább a világörökségi törvényben felsorolt fővárosi területek, valamint a turisztikailag kiemelt központi területek bérlése lesz. Ezeknél naponta és négyzetméterenként kétezer forint bérleti díjat kell fizetni forgatási helyszín esetén. A legalacsonyabb - naponta négyzetméterenként kétszáz forintos - áron a városok és megyei jogú városok közigazgatási területének nem díszburkolatos vagy nem turisztikailag kiemelt központi területeit lehet majd bérelni forgatási helyszínként. A díjtáblázatban szerepelnek a technikai kiszolgálás vagy például a stáb parkolásának külön meghatározott árai is.


A forgatási helyszínekkel kapcsolatos további változás, hogy a jövőben a települési önkormányzat tulajdonában álló közterület filmforgatási célú használatát a budapesti, illetve megyei kormányhivataloknál kezdeményezhetik a filmes cégek, míg korábban több helyről kellett beszerezniük a különféle engedélyeket.

Újdonság az is: a módosítás megadja a felhatalmazást arra, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap letéti számlán gyűjthessen a társasági adókedvezményből származó és a filmgyártást támogató pénzeket, így gyorsabb lehet ezen támogatások kifizetése. Emellett meghatározzák a filmes produkciók közvetett támogatására létrehozandó letéti számlán a filmalap által gyűjthető összeg felső határát is. Ez az idei évre hárommilliárd, 2013-ra pedig hétmilliárd forint.

Az új jogszabály részletesen szabályozza a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) szerepét is. Az intézet kezelésében lévő nemzeti filmvagyont a filmalap értékesítheti a nemzetközi piacon a MaNDA-val kötött terjesztési szerződés alapján.