Nemzetközi sajtótájékoztatón ismertették ma Moszkvában a június 23-án – immáron 33. alkalommal – kezdődő moszkvai filmfesztivál versenyprogramját. A Szent György-díjért folyó filmverseny – Berlin, Cannes és Velence mellett – a FIAPF (Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége) által A-kategóriásnak minősített 14 nemzetközi filmfesztivál egyike.

Az Oscar-díjas Nyikita Mihalkov által elnökölt moszkvai filmfesztivál szervezői Elek Judit
Visszatérés - Retrace című legutóbbi filmjét meghívták a versenyprogramba. A magyar-román koprodukcióban svéd közreműködéssel készült filmet Moszkvában láthatja először a nemzetközi közönség.

 



Nézd meg a film előzetesét!


A Visszatérés - Retrace főszereplője a Los Angeles-ben élő Kathleen Gati. A film főhőse Katherine, aki egy erdélyi faluban gyerekként élte túl a holokausztot, majd Svédországban telepedett le. Amikor 1980-ban először látogat vissza családjával a szülőföldjére, nem csak elveszettnek hitt gyermekkorának boldog és félelmetes emlékei elevenednek meg, de szembesülnie kell Ceausescu diktatúrájának nyomasztó valóságával, és a férje és húga között kibomló szerelemmel is. Mindezzel párhuzamosan gyerekkori pajtásának és szerelmének, a Diktátort erdészként szolgáló Sándornak tragédiába torkolló története is megjelenik.

A Visszatérés - Retrace személyes hangvételű, több idősíkon futó történet, amely a rendező Elek Judit egyik leglíraibb filmje. Az életrajzi ihletettségen túl az alkotás irodalmi alapjául Mészöly Miklós Szárnyas lovak című novellája, illetve Marguerite Duras Nyáron, este, fél 11-kor című kisregénye szolgált. Az alkotást Berger László fényképezte, producere Elek Judit, koproducere Cornelia Palos volt.

visszateres_500


A június 27-i nemzetközi premieren a Visszatérés - Retrace forgatókönyvét is jegyző Elek Judit és a főszereplő Kathleen Gati is személyesen részt vesz Moszkvában.

A fesztivál díjairól, köztük a Moszkva védőszentjét mintázó Szent György-díjról, amely a verseny fődíja, nemzetközi zsűri dönt Geraldine Chaplin világhírű színésznő elnökletével. Amos Gitai izraeli filmrendező, Arturo Ripstein mexikói és Nikolay Dostal orosz direktor is a zsűriben foglal majd helyet. Az ünnepélyes díjátadóra július 2-án kerül sor az orosz főváros patinás Puskin filmszínházában.