Több játékfilm bemutatóját tartják a ma kezdődő Magyar Filmhéten, így először láthatják a nézők Török Ferenc új rendezését, a Senki szigete című nagyjátékfilmet, és itt vetítik először Tolnai Szabolcs vajdasági rendező Az erdő című magyar-szerb koprodukcióban készült drámáját, N. Forgács Gábor legutóbbi filmjét, a Kéri Kitty és Rudolf Péter főszereplésével készült Pillangókat, a Németországban alkotó Kincses Réka első játékfilmjét, a Szex, szülőföld és más kellemetlenségek című alkotást, emellett a fővárosi közönség előtt bemutatkozik Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című alkotása is (kritikánk a filmről itt olvasható), amely az idei Cinefesten elnyerte a zsűri nagydíját.

A Magyar Nemzeti Filmalap, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint a Magyar Filmakadémia szervezésében összesen 12 620 percnyi magyar film, azaz 332 alkotás - köztük 105 dokumentumfilm, 87 fikciós rövidfilm, 62 animáció, 36 ismeretterjesztő film, 26 egészestés játékfilm és 16 tévéjátékfilm - lesz látható. A seregszemlére az alkotók az elmúlt időszakban magyarországi moziforgalmazásban vagy televíziós csatornákon vetített, vetítendő, illetve a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt filmalkotásokat nevezhették.

FreeEntry600

Free Entry

A ma esti nagyjátékfilmek között szerepel Kerékgyártó Yvonne új filmje, a Free Entry, amely egy, a Szigetre belógó barátnőpárosról szól. "Eleinte egy misztikus, Budapesten játszódó történetet akartam forgatni, de a két főszereplőre (Pusztai Lucára és Barta Ágira) sokkal karakterközpontúbb történetet is bátran ráépíthettem. Egy konkrét emlékkép ugrott be a lányokról, ebből született a forgatókönyv első változata, ami az évek során tovább bővült. A Szigettel személyesség került a történetbe. Meghatározó emlékek kötődnek ehhez a fesztiválhoz és szeretettel gondolok a tinédzserkor bénázásaira. A Berlinale Talents programnak köszönhetően az utolsó dramaturgiai tanácsokat Lars Von Trier vágója, Molly Stensgaard adta" - mesélte a Filmhunak adott interjújában a rendező.