Magyar filmek Chennai-ban

38 ország részvételével kezdődik nemzetközi filmfesztivál az indiai metropoliszban, Chennai-ban szerda este – adta hírül a Magyar Filmunió. A nagyszabású seregszemle „World Cinema” programjában négy magyar film kapott meghívást. Műsorra tűzik Fonyó Gergely musicaljét, a Made in Hungariá-t, Gigor Attila nagy sikerű rendezői bemutatkozását, A nyomozó-t, Goda Krisztina Kaméleon című „szélhámos filmjét” és Sopsits Árpád A hetedik kör című drámáját.




Elkészült a Felnőttfilm

A tervek szerint a 2010-es Magyar Filmszemlén kerül bemutatásra a Felnőttfilm címet viselő rövidfilm, amelyet szakmai közönség előtt a napokban mutattak a Művész Moziban. Az alkotás forgatókönyvíró-rendezője, László Péter, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után készítette el Oldalbordák című kisjátékfilmjét, majd 2010-ben forgatja Ádámcsutka című első nagyjátékfilmjét. A Felnőttfilm operatőre Márton Balázs volt, a vásznon pedig Keresztes Tamás, Kerekes Vica, Csuja Imre , Takács Nóra Diána , Gados Béla, Varjú Olga , Bicskey Lukács, Bánfalvi Zsófia és Gárdos Péter tűnik fel.


Fotó: Gordon Eszter


A Napszúrás díjai

A Napszúrás, Horváth Lili 35 perces diplomafilmje a 40. Magyar Filmszemle után a szarajevói filmfesztivál Shorts-New Talents szekciójában mutatkozott be. Ezt követően a tallini Sleepwalkers fesztiválon elnyerte a legjobb fikciós filmnek járó díjat, a film operatőre, Maly Róbert teljesítményét pedig a világ legrangosabb operatőr megmérettetésének tartott lódz-i Plus Camerimage fesztiválon Bronze Tadpole díjjal jutalmazták. A Napszúrás a Robert Bosch Stiftung koprodukciós díja segítségével a Popfilm, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint a német Detailfilm koprodukciójában készült.




Blu-ray összefogás a Mammutban

A hazai Blu-ray forgalmazó cégek együtt próbálják meg népszerűsíteni az új formátumot. December 11-től 13-ig a Mammut bevásárlóközpont lehetőséget biztosított a Blu-ray összefogás szereplői számára, hogy a Mammut II. mozi melletti területen kialakíthasson egy Blu-ray-szigetet. Itt többféle HDTV-n és Blu-ray lejátszón keresztül fedezhették fel az érdeklődők a DVD és Blu-ray közötti különbségeket, az új technológia által nyújtott megoldásokat, lehetőségeket.