L. Simon László a Népszavának elmondta, korábban egyeztetett a már beterjesztett módosító indítványról Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki " elkötelezett a magyar film ügyében, de - egyetértve a frakcióval - nem a Magyra Mozgókép Közalapítvánnyal képzeli el a filmszakma támogatását" - mondta a politikus, aki ugyan megszavazta saját indítványát, de elfogadja a parlamenti többség határozatát. (244 Fideszes és KDNP-s nemmel szavazott, 103 MSZP-s, jobbikos, LMP-s pedig mellette. Hozzájuk csatlakozott L. Simon László, Kiss Attila és Bohács Zsolt a nagyobbik kormánypártból.) Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára szerint dolgoznak az új helyzet megoldásán, ám egyelőre semmilyen konkrétumot nem tud mondani. Az MMKA-ról pedig az a személyes véleménye, hogy nem pótolhatatlan.

"Ám - jogilag legalábbis - szükség van az MMKA-ra, hiszen az Európai Unióval kötött szerződés értelmében, fő elosztó helye a filmtámogatásnak. Az MMKA-nak az alapvető működéshez körülbelül 1,4 milliárd forintra van szüksége. Fél milliárd forintra rúg a hiteltörlesztés, 250 milliót szánnak filmes eseményekre, a Magyar Mozgókép Mestere-díj évi 215 millió forint, a Filmművész Szövetség 22 millió forint, ezen kívül kötelezettsége még a nemzetközi tagdíjak fizetése. Az MMK idei költségvetése 5,12 milliárd forint volt, a kulturális minisztérium és a közalapítvány között korábban a kiszámíthatóság jegyében kötött szerződés értelmében 2011-ben 6,4 milliárd lenne a költségvetése." - állítja a Népszava. Az Index számításai szerint az MMKA csak úgy működhetne tovább, ha bizonyos feladatköreit átcsoportosítják, "például az Eurimages-t, a Filmuniot és a Mediadesket átveszi a Nefmi."

Ezzel egyidőben a Kuratórium úgy döntött, hogy 2010-es pályázatait fedezet hiányában érvénytelennek tekinti, és felfüggeszti a pályázati tevékenységét: "Mivel a 2010. II. félévében zárolt 1,5 milliárd forint összegű központi költségvetési támogatás feloldása érdekében benyújtott beadványok nem jártak eredménnyel – a 2010. évi pályázati kiírások közül a 3 K (kutatás, képzés, könyv- és folyóirat kiadói); dokumentum-, tudományos-ismeretterjesztő-, animációs- és kisjátékfilm gyártási; filmterjesztési szelektív és filmterv-fejlesztési pályázatokat fedezet hiányában eredménytelennek nyilvánítja. Ezzel egyidőben az MMK 2010. évre közzétett pályázati naptárában foglalt pályázati tevékenységet felfüggeszti." - áll az MMKA sajtóközleményében.

A Kuratórium úgy határozott, hogy az eredménytelenné nyilvánított (3 K (kutatás, képzés, könyv- és folyóirat kiadói); dokumentum-, tudományos-ismeretterjesztő-, animációs- és kisjátékfilm gyártási; filmterjesztési szelektív és filmterv-fejlesztési) pályázatokra befizetett pályázati díjak visszafizetését jóváhagyja. Meghatalmazza a gazdasági igazgatót, hogy intézkedjen a pályázati díjak teljes összegének soron kívüli visszautalásáról.