A fesztivál fődíját, a miskolci születésű Oscar-díjas rendező-íróról elnevezett Pressburger Imre-díjat Katrin Gebbe filmje, a Tore tánca (Tore tanzt) nyerte. A díjat a díszlettervező, Anna Wübber vette át, a rendező videoüzenetben köszönte meg az elismerést. A film elnyerte a FICC, azaz a Nemzetközi Filmklubszövetség díját is.

tore-tanzt 600
Tore tánca

A zsűri nagydíját, a Miskolc közelében született producerről, a Paramount Picturest alapító Adolph Zukorról elnevezett elismerést a cannes-i Arany Kamera-díjas Ilo Ilo kapta, amelyet a rendező, Anthony Chen személyesen vett át. Harmadszor állt föl nemzetközi ökumenikus zsűri a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon: ők is az Ilo Ilót díjazták, éppúgy, mint a nemzetközi FIPRESCI-zsűri. Így Chen filmje három díjat nyert.

Az izraeli Isten hozott és részvétünk (Welcome and Our Condolences) lett a legjobb kisjátékfilm, amelynek rendezője, Leon Prudovsky szintén videoüzenetben köszönte meg az elismerést. A díjat a Daazo.com kisfilmes oldal szponzorálta.

iloilo 600
Ilo Ilo

A lengyel Boldogok leszünk... majd egyszer pedig a legjobb dokumentumfilm lett. A díjat a Miskolc Autó Kft. ajánlotta föl.

Az animációs blokk fődíját, amelyet a miskolci kötődésű művész tiszteletére Dargay Attila-díjnak neveznek a magyar Nyuszi és Őz nyerte el. (Olvasd el az animáció rendezőjével, Vácz Péterrel készített interjúnkat!)
 
A fesztivál a 75 éves Szabó Istvánt három filmje, a Mephisto, a Redl ezredes és a Hanussen bemutatásával köszöntötte. Az Oscar-díjas rendező a Hanussen vetítése előtt életműdíjat vett át, majd közönségtalálkozóra került sor.



Nézd meg a Nyuszi és Őz előzetesét!

A CineClassics filmtörténeti programsorozat keretein belül levetítették Pressburger Imre (Emeric Pressburger) és Michael Powell 1945-ös remekművét, a Diadalmas szerelmet, továbbá Trauner Sándorra, a húsz éve elhunyt Oscar-díjas díszlettervezőre emlékezett konferenciával és installációval, amelyet a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola diákjai alkottak. Levetítésre került továbbá a Trauner legendás díszletei között játszódó filmklasszikus, Billy Wilder ötszörös Oscar-díjas A legénylakás című alkotása Jack Lemmon és Shirley MacLaine főszereplésével. (Olvasd el az eseményről szóló beszámolónkat!)

Második alkalommal rendezték megy a Miskolci Nemzetközi Filmvásárt, emellett mozis konferencia, MEDIA-bemutató, DunaDock dokumentumfilmes mesterkurzus-sorozat és fórum várta a közönséget és a filmszakmát.

Zárófilmként Alexander Payne Nebraskáját vetítették le, a rendező szintén videóüzenetet küldött a közönségnak. A vetítés különlegessége, hogy az amerikai premierre két hónap múlva kerül sor.