Százéves a magyar animáció, ebből az alkalomból hazánk augusztus 21. és 25. között a 15. Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál díszvendége lesz. A fesztiválon szereplő, oda meghívott filmekből augusztus 25-31. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban válogatásprogramot láthatnak a nézők.

A centenáriumát ünneplő magyar animáció három versenyfilmmel és 252 alkotással (rövid és egész estés animációs filmekkel, televízióreklámokkal, televízióműsorokkal és videoklipekkel) képviselteti magát 15. Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. A három magyar versenyfilm - Bucsi Réka Symphony No.42, Ruska László és Ringeisen Dávid Papírvilág, valamint Gelley Bálint Otthon című alkotása - a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszékén készült diplomafilm.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház bő válogatást kínál a budapesti közönségnek a hirosimai fesztiválon szereplő filmekből: a nézők az augusztus 25-31. közötti 16 vetítésen több mint száz magyar animációs filmet láthatnak, klasszikus és kortárs alkotásokat, egész estés animációkat és rövidfilmeket egyaránt. A három versenyfilmet a gyermekprogramok kivételével minden műsorblokk előtt levetítik.

A 16 blokk egyikében kortárs japán animációs filmeket mutatnak be. Erre a vetítésre - a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál jóvoltából, a japán alkotók felajánlásával - díjtalan a belépés.

Még több infóért katt ide!