A Baader-Meinhof csoport

A Stefan Aust könyve nyomán készült film az 1970-es évek Németországába nyújt bepillantást: gyilkos bombatámadások, terrorizmus. A még mindig törékeny német demokrácia a „belső ellenség" fenyegetésétől retteg. A „náci generáció” gyermekei, Andreas Baader (Moritz Bleibtreu), Ulrike Meinhof (Martina Gedeck) és Gudrun Ensslin (Johanna Wokalek) könyörtelen háborút hirdetnek „a fasizmus új arca”: az amerikai Vietnám-politika és a harmadik világ kizsákmányolása ellen. Céljuk egy emberibb társadalom megteremtése, ám fokozatosan radikalizálódnak, míg végül megalakul a Vörös Hadsereg Frakció (Rote-Armee-Fraktion – RAF), egy terrorista csoport, mely egyre véresebb merényleteket hajt végre. Az embertelen eszközök alkalmazása pedig nemcsak terrort és vérontást hoz magával, hanem a kezdeti világjobbító eszmék elvesztését is…
A filmet 2009-ben a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra jelölték.

A
RAF: Búcsúszimfónia

A Vörös Hadsereg Frakció (Rote Armee Fraktion, RAF) az 1970-es évek elejétől kommunista terrorszervezetként és városi gerillacsoportként ismert. Történetét a magyar könyvkiadás mindeddig mostohán kezelte. A 2009-ben megjelent kötetben nemcsak a RAF-hoz kötődő dokumentumok szerepelnek, hanem a szervezet tevékenységét és az egész jelenséget elemző két kiváló tanulmány is. Szitányi György, Legéndy Jácint és Tamás Gáspár Miklós kötete a Kalligram Kiadó gondozásában jelent meg.

A könyvről részletesebben itt olvashatsz.

Kérdés:

A Baader Meinhof csoport című alkotás egyik főszereplője, Moritz Bleibtreu az 1998-as A lé meg a Lola című német játékfilmmel vált ismertté. Ki játszotta filmbeli partnerét, Lolát?

A, Gaby Dohm
B, Heike Makatsch
C, Franka Potente

Küldd el a helyes választ az info@forum.film.hu e-mail címre, és nyerd meg a három, Legéndy Jácint által dedikált könyv egyikét!