A szervezők közlése szerint a legnagyobb európai filmfesztiválok kínálatából válogató vetítéssorozat műsorára olyan, Magyarországon még be nem mutatott alkotásokat tűztek, mint a Michael Fassbender és az Oscar-díjas Marion Cotillard főszereplésével készült Macbeth, vagy Paolo Sorrentino legújabb filmje, az Ifjúság, amelyben Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz és Paul Dano látható.

A filmnapok kínálatát gazdagítja a Cannes-i Un Certain Regard szekció fődíját elnyerő Kosok című alkotás, amely az északi filmekre jellemző stílusban meséli el egy izlandi birkatenyésztő testvérpár történetét. Látható lesz a szintén izlandi Dagur Kári finom humorral átszőtt, először a Berlinale programjában bemutatott, Fúsi című alkotása is, amelynek főhőse, egy 43 éves túlsúlyos férfi végre rászánja magát az anyjától való elköltözésre.

A sorozat programjában szerepel a román Radu Jude egy elszökött cigány rabszolga kereséséről szóló és Berlinben Ezüst Medve-díjjal kitüntetett, Aferim! című fekete-fehér filmje, valamint a Bulgáriában forgatott és Lux-díjra jelölt A lecke című alkotás is.

Két francia nyelvű filmet is először a Mozinet Filmnapok alkalmával láthat a magyar közönség: Jaco von Dormael belga rendező filmjében, a Legújabb testamentumban Isten feleségével és lányával egy kispolgári ízléssel berendezett brüsszeli lakásban tengeti mindennapjait, dolgozószobájából keserítve meg családja életét. A neves francia forgatókönyvíró, Thomas Bidegain Cowboyok című rendezői bemutatkozásában a film főhőse tinédzser lányát keresi, aki elhagyta családját egy muszlim fundamentalista fiúért.

A rendezvény részeként először láthatják a magyar nézők az olasz Duccio Chiarini Short Skin című, a felnőtté válás témáját feldolgozó első filmjét is. A vetítéssorozat hagyományaihoz híven korábbi sikerfilmek is újra terítékre kerülnek, így műsorra tűzik a Saul fiát, az Eszeveszett meséket és a Büszkeség és bányászélet című angol vígjátékot.

A filmnapok programjába idén a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház és a Művész Mozi mellett kilenc vidéki város - Debrecen, Jászberény, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok és Szombathely - egy-egy mozija is bekapcsolódik - olvasható a közleményben, amely szerint a filmvetítések mellett szakmai beszélgetések, közönségtalálkozók és koncertek fogják színesíteni a rendezvény programkínálatát.

 

(forrás: MTI)