Gryllus Dorka, Vecsei Miklós Hasi és Hegedűs D. Géza mind ott lesznek a BIDF idei zsűrijében, ahogy Veiszer Alinda is. Alindát is elvarázsolták a beválogatott mozifilmek - az alábbi videóban a BIDF Mitt tett... (What He Did) című, dán versenyfilmjét ajánlja. Történetünk főhőse, a sikeres televíziós író, féltékenységi dühroham során megöli a párját. Az izgalmas dokumentumfilm arra keresi a választ, van e tovább ezek után?

Alindával a közönség is találkozhat a fesztivál alatt, hiszen a Kazimír Étteremben filmvetítéssel egybekötött beszélgetéseket, vitákat moderál majd. Idén először nem csak a filmkészítőkkel való beszélgetésre lesz lehetőség minden vetítés után a BIDF-en, hanem olyan kérdésekről is megbeszélhetjük akár merőben eltérő véleményünket, mint a családi traumák kezelése, a homoszexualitás, a menekültkérdés vagy a korrupció. Utóbbinak a már-már arcátlan mértékét vizsgálja a cseh Vit Klusák, arra keresve a választ: mégis hogy lehet még szabadlábon egy olyan valaki, akiről fehéren-feketén bebizonyosodott, hogy amit tett, az masszív korrupció. Talán annak köszönheti az igazságszolgáltatás ne szólj szám, nem fáj fejem típusú attitűdjét az ügyeivel kapcsolatban, hogy Andrej Babisnak hívják, és történetesen ő Csehország pénzügyminisztere? A Matrix AB című film ezt a már-már szürreális helyzetet próbálja megérteni, miközben tudja jól, hogy úgyis érthetetlen.

A BIDF filmjeinek válogatásakor az előzsűri idén sem ment el napjaink legégetőbb és legdrámaibb történetei mellett. Nem véletlenül foglalkozik egy egész szekció a menekült helyzettel (Mi menekültünk, Ők menekültek, Ti menekülni fogtok), amiben például a legrangosabb európai dokumentumfilm fesztivál, az IDFA fődíját elhozó Visszatérés Homsba című filmet is vetítjük, ami a szíriai összecsapások kellős közepébe viszi be a nézőket, hogy saját szemünkkel is láthassuk mi folyik ott.

 

A BIDF nyitófilmje, A Színpadon Princess Shaw (Presenting Princess Shaw) történetét Hollywood forgatókönyvírói is megirigyelnék. De hogy az Ódry Színpadon szeptember 24-én 19 órakor nem írói kreálmányt láthatunk, azt a főszereplő, Samanta bizonyítja majd, aki egyenesen az izraeli Academy Awards-ról érkezik a BIDF színpadára. A film az izraeli videó művész, Kutiman és egy New Orleans-i lány véletlen virtuális találkozásának történetét meséli el, ami a lányt a teljes ismeretlenségből és elkeseredésből a magasba repíti…

 

A fesztivál eseményeiről a mostani hétvégétől a jövő hétvégig alkalmi beszámolónkban adunk hírt. A vetítések menetrendjéről és az egyéb tudnivalókról a BIDF honlapján, a www.bidf.hu oldalon tájékozódhatunk.