Továbbra sem maradnak el az aperitifként szolgáló filmek, mint a Közel a szerelemhez, a Mi jut eszembe az énekesnőről? című avantgarde alkotás, vagy a Nekem Budapest című 2013-as szkeccsfilm.  A filmklub társrendezvényeként ebben a félévben fiatal fotósok friss és gyakran ironikus szemszögéből is megfigyelhetjük a várost, ugyanis három Budapest témájú fotókiállításnak ad majd helyet az Örökmozgó, a Városfilmklub társrendezvényeként. A vendégek közt felbukkan többek közt Borvendég Zsuzsanna díszlettervező, Závada Péter költő, Lakner Zoltán politikai elemző és Török Ferenc filmrendező is.

varosfilmklub HegyiGyorgy VitezyDavid SinkaKarolySinya foto Major Laszlo 500
Hegyi György, Vitézy Dávid és Sinka Károly Sinya a Városfilmklubban (fotó: Major László)


Ki számít underground arcnak ma Budapesten? Honnan érkeznek hozzánk a turisták és mi érdekli őket Budapestből? Hogyan Lehet városunkból Buenos-Aires-t csinálni? Melyek ma a menő underground szórakozóhelyek és zenekarok a fővárosban? Miként lehet turistacélpont a VIII. kerület? Hogyan lehet eljutni Moszkvától Széll Kálmánon át Elvis Prestley-ig? Mi az a Slam Poetry mozgalom? Melyik városrész inspirálja leginkább a fiatal filmrendezőket? És vajon tudják-e kreatívan használni a várost a hazai filmesek?

Többek közt ezekre a kérdésekre keresik a választ kéthetente kedd esténként a Pest megér egy estet! filmklubban az Örökmozgó moziban, immár a második évadban. A filmklub programját olyan - főként magyar – filmek alkotják, amelyekben Budapest hangsúlyosan és markánsan jelenik meg, ugyanakkor a magyar filmművészet izgalmas és kultikus darabjai. A nagyjátékfilmek közt moziban ritkán látható művek szerepelnek, mint például Salamon András Közel a Szerelemhez című filmje, Nemes Gyula Egyetleneim című alkotása, a hazánkban leforgott Az adósság című film vagy a Nekem Budapest című szkeccsfilm, amelyet a bemutató hetében tűzünk műsorra. A nagyfilmekhez kísérőfilmeket is válogattak, amelyek hangulatukban és tematikájukban jól kiegészítik az őket követő egészestéseket.

varosfilmklub OlahGergelyMate 500
A klub közönsége (fotó: Oláh Gergely Máté)


A filmklub egyik fő célja, hogy egy valós diskurzus induljon el Budapestről, amely a várost szociológiai, politológiai, képzőművészeti, építészeti, közlekedési, kulturális és megannyi szempontból vizsgálja. A filmvetítéseket minden esetben moderált beszélgetések követik, amelyek a filmekből kiindulva, az adott est témáját boncolgatva zajlanak. A filmklub első félévében vendégünk volt többek közt dr. Sersliné Kócsi Margit állami főépítész, Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója, Gulyás Erzsébet szociális építész és Müller Péter Sziámi zenész. A második félévben Lakner Zoltán politikai elemzőt, Závada Péter költőt, Török Ferenc filmrendezőt, Borvendég Zsuzsanna díszlettervezőt és Vranik Krisztián kocsmáros- producert is faggathatjuk majd.

A filmklub moderátora Hegyi György.

A programról részletes információ ITT.