A Prima Primissima Díj tíz kategóriájának díjazottjai: Kodolányi Gyula költő, műfordító, esszéista, irodalomtörténész, a Fonó Budai Zeneház, Kovács János karmester, Vojnich Erzsébet festőművész, Csapó Benő egyetemi tanár, Keleti Ágnes olimpiai bajnok magyar tornász, Benczúr László építész, Csíkszentmihályi Mihály pszichológus, Hajdú B. István sportújságíró, Sándor Pál rendező, producer, forgatókönyvíró. A közönségdíjat a Budapest Klezmer Band kapta.

Sándor Pál rendező, forgatókönyvíró, producer érettségi után a filmgyárban dolgozott filmgyári gyakornokként. 1959-ben vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, Herskó János osztályában végzett rendezői szakon. Első játékfilmje, az 1967-es Bohóc a falon már kiforrott alkotóra vallott, filmjeire azóta is jellemző a groteszk hangvétel. 13 játékfilmet készített többek között a nagy népszerűségnek örvendő a Régi idők focija, a Ripacsok és a Szerencsés Dániel. Látványos televíziós show-t rendezett az LGT-dalaiból.

sandor600

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

A filmes és televíziós munkái mellett színházi rendezőként a Vígszínházban és a Rock Színházban is dolgozott. A Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas, Kiváló és Érdemes Művész 24 nemzetközi rangos szakmai elismerése közül a legjelentősebbek a Berlini Ezüst Medve-, a Cannes-i FIPRESCI-díj, a Chicago-i Ezüst Hugo-, és a Karlovy Vary-i Kritikusok Díja a teheráni fesztivál legjobb rendezési díja és taorminai fesztivál Donatello-díja.

(forrás: MTI)