A versenyprogram és az információs vetítések mellett ismét kiállítások, partnerfesztiválok legjobbjai, workshop bemutatók és a fesztivál jóvoltából immáron negyedik alkalommal Magyarországon, az Európai Film Akadémia előző évi rövidfilmes kategóriájának jelöltjei is bemutatásra kerülnek majd.

A szokásos tavaszi 2 hónapos szelektálást követően, melynek során több, mint 70 országból közel 1200 rövidfilm került az előzsűri elé – körülbelül 135 animáció, 165 kísérleti és 835 fikciós film - megszületett a 10. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál versenyprogramja. A jól bevált 15 órás versenyprogramba ezúttal 81 alkotás jutott, az információs vetítésekbe, az animációs és a magyar panoráma szekcióba pedig összesen szintén ennyi.

Az előzsűriben egy fővel bővült, csatlakozott Csánki Kata, filmes munkatárs az eddigi csapathoz: Orosz Annaida – fesztivál kurátor, Mag István - rendező asszisztens, Patrovits Tamás – animátor, Csüllög Edina, Észtországban élő filmes, valamint Rimóczi László forgatókönyvíró.

A versenyfilmek között ismét szép számmal találhatunk magyar rövidfilmeket, ráadásul több visszatérő alkotó is a nemzetközi mezőnyben mutathatja be alkotását, a teljesség igénye nélkül a nemrég EFA jelölést kapott Szabó Simon vagy Ferenczik Áron, Tóth Barnabás, Szirmai Márton és a Dési-Móray alkotópáros is.

A BuSho fesztivál hagyományosan bemutatkozási lehetőséget biztosít a versenyről épp lemaradt úgynevezett panoráma / információs szekcióba jutott alkotásoknak is, mely ebben az esztendőben kifejezetten erős filmeket vonultat majd fel.

A központi helyszín, a budapesti Puskin Mozi és az esti ismétlő vetítéseknek helyet adó Corvintető mellett párhuzamosan zajlanak majd a vetítések több vidéki és újabb határon túli helyszínen is, a szolnoki Tiszap’Art mozi mellett új helyszínként debütál majd a soproni, Búgócsiga. Ezúttal is láthatóak lesznek a versenyfilmek Nagyváradon (Románia), Érsekújváron (Szlovákia) és Ukrajnában Ungváron is.

Jegyeket továbbra is kizárólag a versenyblokkokra kell váltani, elővételben lehet foglalni a fesztivál weboldalán található elérhetőségeken.

Bővebb információ: busho.hu