Szomjas György Genfben

Szomjas Györgyé és a magyar filmé a főszerep ezen a héten a genfi CAC-Voltaire filmművészeti központban – adta hírül a Magyar Filmunió. A közelmúltban készült magyar mozgóképekből látható válogatás a Maison des Arts du Grütli-ben tegnap kezdődött vetítéssorozaton, amelynek díszvendége Szomjas György. A számos hazai és nemzetközi díjjal méltatott magyar rendező ma este a Könnyű testi sértés vetítésén személyesen vesz részt Genfben. A hét folyamán a CAC-Voltaire műsorra tűzi a Falfuró, a Vagabond és A Nap utcai fiúk című Szomjas-filmeket is. Látható lesz továbbá A 78-as Szent Johannája (Mundruczó Kornél), a Friss levegő (Kocsis Ági), a Hosszú utazás és a Mélyen őrzött titkok (Böszörményi Zsuzsa), az Imádság (Mohi Sándor), a Kontroll (Antal Nimród), a Lányok (Faur Anna) és az Új Eldorádó (Kocsis Tibor) október 26-30. között a genfi filmművészeti központban.




Olasz díjak Nemes Jeles Lászlónak

A Magyar Filmunió értesülései szerint Nemes Jeles László rövidfilmjét, a The Counterpart-ot különdíjjal jutalmazta az október 24-én véget ért fanoi filmfesztivál. Nemes Jeles László legutóbbi filmje Isztambulban, a spanyolországi Badalonában, majd Madridban és a franciaországi Brestben megrendezendő nemzetközi filmfesztiválokon lesz látható a következő hetekben. A hétvégén Nemes Jeles László előző rövidfilmjét is méltatták Olaszországban. A 2007-ben készült, többszörös díjnyertes Türelem című alkotás elismerő oklevelet kapott a mestrei filmfesztiválon.




Tóth Orsi Litvániában

A Mundruczó Kornél színésznőjeként megismert Tóth Orsi (Szép napok, Johanna, Delta) egyike annak a három "Shooting Star"-nak, akik részt vesznek a november 5-7-ig tartó European Film Forum Scanorama rendezvényen Vilnius-ban – tudatta a Film New Europe. Az EFP további két „Shooting Star”-ja a svájci Celine Bolomey, és a dán Cyron Melville. A magyar színésznő Vilniusban Nemes Gyula Egyetleneim című alkotásában lesz látható.