Háromnapos workshopot tart a filmkészítés kulcsfontosságú és egyben az egyik legnehezebb szakma hírében álló naplóvezetésről (script supervisor) a Filmalap. A ma kezdődő szakmai workshopot Tabányi Carmen, Amerikában élő és mintegy 20 éve ott dolgozó naplóvezető tartja, aki számos kiemelkedő hollywoodi mozifilmben és tévésorozatban dolgozott, többek között a Helyszínelők (CSI), Dr. Csont (Bones), A vér és méz földjén (In the Land of Blood and Honey), A csajok bosszúja (The Other Woman), és a A szomszéd fiú (The Boy Next Door), valamint a Szabadság, szerelem, a Lora és a Valami Amerika 2. című magyar filmekben.

A filmes képzések hallgatóinak és gyakorló szakmabelieknek meghirdetett rendezvényt óriási érdeklődés fogadta: összesen 140 szakmabeli jelentkezett elsősorban oktatási intézményekből, köztük az ELTE, a Stábiskola, az SZFE, az SZFI és a Werk Akadémia diákjai, továbbá a gyakorló filmesek közül is sokan. Tabányi Carmen a workshop résztvevőinek bemutatja az aktuális hollywoodi elvárásokat és mindazt, amit az egyéb területeken dolgozó filmeseknek tudni kell a „szkriptes” munkájáról. A szakmai rendezvény a filmes képzések hallgatóinak kiváló lehetőséget kínál, hogy megismerhessék a naplóvezetést, melynek lényege a forgatás legapróbb részleteire is kiterjedő dokumentáció, ami az utómunka során alapvető fontosságú.

A Filmalap által meghirdetett Filmipari Képzési Program elsődleges célja a hazai filmgyártás versenyképességének fokozása, valamint a munkahelyteremtés. A program keretében a Filmalap 11 filmes hiányszakma – köztük a Werk Akadémián induló naplóvezető – gyakorlatorientált képzését támogatja, melyek már rövid távon enyhítik a filmiparban mutatkozó súlyos szakemberhiányt. Az első támogatott képzések már elindultak. A naplóvezetői workshopot a Budapesti Metropolitan Egyetem Mozgókép Intézetének közreműködésével tartják.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap / Fotó: Celebrity Images