Nagy siker az idén először megrendezett #SzigetMozi. A Filmalap és a Sziget Fesztivál új közös kezdeményezésére vasárnapig minden nap magyar filmeket is láthatnak a „szigetelők”. A #SzigetMozi ingyenes vetítéssorozat keretében a Filmalap Európa legmenőbb könnyűzenei és kulturális fesztiválján műsorra tűzi a közelmúlt kiemelkedő magyar mozisikereit és nemzetközi filmfesztiválok kedvenc magyar filmjeit.

A kezdeményezés, melyet a filmelőállítók és a forgalmazók is üdvözöltek, nagy sikernek bizonyult: a hétfőn kezdődött vetítések eddig mind teltházzal mentek.

A Sziget külföldi látogatóira is gondolva a magyar filmek angol felirattal láthatóak a #SzigetMoziban, ahol szuper technika, pattogatott kukorica várja a közönséget minden nap 13 órától a légkondicionált GameLandHub (GLH) – TedX Budapest Klub sátorban.

Augusztus 14-én pénteken az üstökösként berobbant meglepetésfilm, Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című generációs mozija lesz látható. Mundruczó Kornél rekordszámú kutyával forgatott, utópisztikus világban játszódó, és Cannes-ban díjazott Fehér Isten-e szombaton lesz műsoron. Majd a #SzigetMozi vetítéssorozatot a Csányi Sándor, Tompos Kátya és Karalyos Gábor főszereplésével készült Coming Out (Orosz Dénes) című romantikus vígjáték zárja, mely az elmúlt évek legnagyobb hazai közönségsikere volt, több mint 150 000-en váltottak rá jegyet.

Gyere, ülj mellém! Nézzünk magyar filmeket a Szigeten! a vetítéssorozat mottója. A Filmalap elsődleges célja megalakulása óta, hogy visszahódítsa a nagyközönséget a magyar filmekre, és felhívja a figyelmet a mozizásra, mint emlékezetes közösségi élményre. A szervezők a közönség véleményére is kíváncsiak, minden vetítés végén lehet szavazni a látott filmről. A szavazók közül a szerencséseket meglepetések is várják majd a #SzigetMoziban, a közönségszavazás pedig a Filmalap Facebook oldalán lesz követhető.

(forrás: Magyar Nemzeti Filmalap)