Ujj Mészáros Károly első mozifilmjét, a Filmalap támogatással készült Liza, a rókatündér-t ismét díjazták Amerikában. A seattle-i nemzetközi filmfesztivál szakmai zsűrije nagydíját követően, ezúttal a közönség díjazta a „csinos, de roppant szerény ápolónő” abszurd romantikus történetét. A texasi Austinban tegnap este ért véget a fantasztikus filmek nemzetközi fesztiválja, a Fantastic Fest, ahol a közönségszavazás második díját nyerte a Liza, a rókatündér. A nagyérdemű mellett a helyi sajtó is lelkesen fogadta a magyar filmet, aminek bemutatóján David Sakurai főszereplő személyesen vett részt. A 2005-ben alapított Fantastic Fest ma már az Egyesült Államok világszerte elismert tematikus filmfesztiválja, magyar filmet idén díjaztak először.

A korábban Portugália, Belgium, Hollandia, Spanyolország, Brazília és Szerbia filmfesztiváljain is díjazott Liza, a rókatündér fesztiválkörútja folytatódik. Bécsben a régiónk filmjeit felvonultató „Let’s CEE” fesztivál mutatja be a napokban Ujj Mészáros Károly filmjét, majd Brassóban a Drakula filmfesztivál, Luxemburgban a CinÉast, és a mexikói Pueblában tartandó Morbido filmfesztivál versenyprogramjában is indul.

A Liza, a rókatündér október közepén a Tomy Tani japán slágerénekest alakító dán főszereplő, David Sakurai hazájában is bemutatkozik. A dán filmintézet közép-európai filmeket bemutató „East by Southeast” című népszerű seregszemléjén lesz a premier Koppenhágában - a kísérőfilm Bucsi Réka animációs filmje, a Symphony no.42 lesz.

A Balsai Móni főszereplésével készült Liza, a rókatündér a Filmalap 220,36 millió forint értékű gyártási támogatásával készült a Filmteam produkciójában, producere Major István. A film február óta nagy sikerrel szerepel a magyar mozikban az A Company Hungary forgalmazásában, eddig több mint 120 ezren váltottak rá jegyet és hamarosan DVD-n is megjelenik.

(Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap)