Filmje tárgya, a rasszizmus azok közé a témák közé tartozik, amelyek erősen foglalkoztatják. "A társadalmi témák megtalálnak, mert meg akarom érteni, mi történik a körülöttem lévő kultúrában. Meg akartam érteni, hogy miért csatlakozik rasszista csoportokhoz annyi fiatal ember és miért van olyan sok roma család, amely nem tud integrálódni. Mert ez nem csupán a többség problémája, hanem mindkét oldalé" - fejtette ki Mira Fornay, hozzáfűzve, hogy a produkcióval nem ítélkezni akart, hanem a társadalmi felelősségre hívja fel a figyelmet.

titanic killer1 500


A Kutyám, Killer a napokban Prágában is bemutatkozik a mozikban. A szlovákiai premiert március közepén tartották. "Nagyon érdekes volt, mert a film skinhead és roma szereplői először találkoztak. A forgatást úgy szerveztük, hogy ne legyen közös jelenetük. Egy sorban ültek a moziban és a végén együtt vágtak a tortából. A film megérintette ezeket a kemény fiúkat. Számomra egész különleges pillanat volt" - idézte fel a rendezőnő.

A produkció előkészítése hosszú ideig tartott. "Nem az a fajta forgatókönyvíró vagyok, aki aszalnál dolgozik. Kaptam egy berlini ösztöndíjat a forgatókönyv fejlesztésére, de nem működött, inkább elmentem a helyszínre, ahol forgatni akartam. Ezt a vidéket a szlovák-moráviai határon jól ismerem, szeretem, édesanyám családja él ott" - magyarázta.



Nézd meg a film előzetesét!


Csak amatőr szereplőkkel dolgozott, akiknek korábban sem színházi, sem filmes tapasztalata nem volt. A szereplők kiválogatása időigényes volt, de - mint hangsúlyozta - remekül dolgoztak, és rengeteg értékes jelenetet is ki kellett vágni végül, mert a film koncepciója így kívánta. A skinhead szereplőket egy helyi bokszoló csoportból választotta ki, a főhős, Marek viszont egy hosszú hajú focista volt, aki a film kedvéért borotváltatta kopaszra a fejét.

A kutatómunka során mindkét oldalra kíváncsi volt. "Könnyű a roma áldozatok oldalán megtalálni ezeket a történeteket, de tudni akartam az agresszorok motivációjáról is. Rájöttem, hogy voltaképpen ők is áldozatok, más módon: van választási lehetőségük, de nincsenek tisztában vele. Ez teszi áldozattá őket. Amikor a filmen kezdtem dolgozni, úgy láttam, a romák és a skinheadek két kívülálló csoport, egymás ellen küzdenek és a többség - mint valami teniszmeccsen - figyeli őket. Ez nagyon szomorú" - jegyezte meg.

titanic killer2 500


A film születésekor két évet töltött a helyszínen. A szereplők között tapasztalt valamiféle lassú változást, de mint mondta, nem gondolja, hogy ez tartós lehet, mert ismét elkezdenek sémákban gondolkozni. "Megértettek valamit, de nem tudom, mennyi valódi hatással volt ez az életükre, hogy változtatja meg a cselekedeteiket" - tette hozzá. Mira Fornay szerint a társadalom felelőssége, ha eltűr dolgokat. Hozzáfűzte: reméli, a film elindíthat valamiféle diskurzust a kérdésről.

A rendezőnő úgy fogalmazott: a társadalomban felelősségek láncolata működik, amely dominószerűen borulhat. A környezetnek, családnak, iskolának mind nagy hatása lehet az előítéletek, a sztereotípiák lebontásában. "Nagy bátorság kell ahhoz, hogy változtassunk" - ismerte el. Ugyanakkor megjegyezte: filmje alapján van remény a változásra, mivel ugyanazok a dolgok ismétlődnek újra és újra, és egy olyan folyamatot, amely nem fejlődik, hanem körbezárul, meg lehet szakítani.

A 20. Titanic Filmfesztivál versenyszekciójában szereplő Kutyám, Killer című filmet április 12-én vetítik ismét a Puskin moziban.