A november 21-én kezdődő filmmustra versenyprogramjába kapott meghívást a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című alkotás ""A film Budapesthez írt szerelmeslevél, a cím képeslapjaitól a végefőcím lefutásáig árad belőle a város minden szöglete iránti rajongás, sőt, a stáblistában a készítők mellett a fővárosnak is megköszöni a rendező, hogy VAN." - írtuk kritikánkban. Reisz Gábor SZFE-s diplomafilmje a Proton Cinema és az SZFE koprodukciójában készült. Október 30. óta látható a hazai mozikban, eddig mintegy húszezren nézték meg, ezzel az év egyik kiemelkedő magyar filmsikere lett.

Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan Budapestben, ami semmiképpen sem az, amit a dizájnos útikönyvek, vagy esetleg a hazai filmek látképei festenek a városról. Az itteni életet súlyos ellentmondások színezik. Még komplikáltabb a helyzet, amikor nem emlékszel, hogy szüleid egyhavi fizetését miként verted el egy átmulatott éjszaka során egy lisszaboni repjegyre. Itt tart most Áron 29. évében.

A diplomafilm világpremierje a Karlovy Vary-i filmfesztiválon volt nyáron (Olvasd el a fesztivállal kapcsolatos interjúnkat!), majd többek között Palics, Reykjavik, Helsinki, Luxembourg és Cottbus filmfesztiváljai tűzték műsorukra.