Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője elmondta, hogy 22.45-kor kaptak riasztást. A tűzoltók nagy erőkkel, száznál is többen, harminc járművel vonultak ki a legmagasabb, ötödik szintű riasztásnak megfelelő ember- valamint eszközigénynek megfelelően. A lángokat éjfélre már el is fojtották, az oltást véglegesen a hajnali órákban fejezték be.

Molnár Péter szerint összesen mintegy 2000 négyzetméternyi területen égett az épület. A fóti stúdióban körülbelül 5000 négyzetméternyi területen lehet forgatni, ennek tehát mintegy a fele állt lángokban. Különböző sajtóforrások szerint a tűz az 1000 négyzetméteres Huszárik teremben keletkezett, és úgy tudni, hogy az épületben pirotechnikai eszközöket is tároltak, amelyek szintén lángra kaptak.

A leégett Huszárik terem

A szakértők a tűz okát egyelőre nem ismerik, annak kiderítésén most is dolgoznak, az Uno.hu értesülése alapján egyelőre nem indult rendőrségi vizsgálat az ügyben, arra akkor kerülhet sor, ha a tűzvizsgálók szerint szándékos gyújtogatásról van szó.

A kár mértéke jelentős, de az épület nem pusztult el teljesen. A tetőszerkezet egy része beszakadt, valamint a vázszerkezet is megrongálódott, és díszletek is leégtek. A Hír Tévé honlapja szerint a kár milliárdos nagyságrendű, és elképzelhető, hogy azok enyhítésében részt vesz a kultuszminisztérium.

Sajtóértesülések szerint a kár azért nem lett nagyobb, mert az épületet részben tűzálló anyaggal vonták be, amit azonban Molnár Péter nem tart valószínűnek, mert szerinte a tető nem szakadhatott volna be, ha valóban védőanyaggal kezelték volna korábban. További sajtóértesülések alapján a leéget műterem biztosítva volt.

Szerencsére nem veszett oda minden

A filmgyár vezetősége arról igyekszik megállapodni a produkciókkal, hogy miként lehetne a forgatásokat átütemezni, átszervezni, hogy időben elkészüljenek velük, külsőkben történő munka lehetősége is felmerült. Tolmár Tamás, a MAFILM Fóti Filmgyártó Telepének vezérigazgatója több internetes portálon olvasható nyilatkozata alapján a stúdióban jelenleg négy film forgatása folyik, köztük a John Adams, az USA második elnökének életét feldolgozó miniszéria. Nagy Edit, a produkció gyártásvezetője szerint azonban a munka folytatódhat a stúdió épen maradt részében, a Várkonyi teremben.

A John Adams-produkción kívül több más sorozat is náluk forog, ilyen a Painkiller Jane, és meg nem erősített információk szerint a BBC Robin Hood-szériája is, ezek további sorsának alakulásáról igyekszünk tájékoztatni olvasóinkat.

(* A fotók a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapjáról származnak)