A műsor idén is a sokféleség jegyében állt össze: játék- és dokumentumfilmeket, fesztivál- és közönségfilmeket egyaránt tartalmaz; emellett idén a gyermek- és ifjúsági filmek is nagyobb hangsúlyt kapnak a válogatásban. Rendkívül fiatalos fesztivál elé nézünk, hiszen a program jelentős része erős bemutatkozó alkotásokból, első és második filmekből áll. Jelzésértékű, hogy a fesztivál nyitófilmje is rendezői bemutatkozás: az Oh Boy 2013-ban az összes jelentős kategóriában elnyerte a Német Filmdíjat. A filmet Magyarországon a Cirko Film forgalmazza.


Oh Boy, a nyitófilm

A szervezők törekedtek rá, hogy minél több, a hazai forgalmazásból amúgy kimaradó alkotás bekerüljön a műsorba, így a nyolc naposra bővült fesztiváli hét bőven tartogat ritkaságokat. Itt lesz a Rotterdamban kitüntetett Soldate Jeannette, a San Sebastianban felfedezett Odakint nyár van, a Locarnóban debütált Nefelejcs!, de a Berlinale legszebb szerelmes filmjeként emlegetett Szabadesés és az idei év legjobb osztrák filmje, a Napok ragyogása is.

A német nyelvű irodalom szerelmeseire is gondoltak a válogatók: látható lesz a Daniel Kehlmann regényét vászonra álmodó A világ fölmérése, a svájci Martin Suter írásából született Bőgőmasina és a Wladimir Kaminer bestsellere alapján készült Orosz diszkó – utóbbit a rendező, Oliver Ziegenbalg jelenlétében ismerheti meg a magyar közönség (Művész mozi, 09.28. 19:00).



Nézd meg a Berlinale legszebb szerelmesfilmje, a Szabadesés előzetesét!

 
Elkíséri filmjét Budapestre a lipcsei születésű Sandra Kaudelka is, aki dokumentumfilmjében (Magányos harcosok) négy NDK-s élsportoló és sportikon életútján keresztül mesél nekünk politikai rendszerekről – rendszerváltás előtt és után (Örökmozgó, 10.01., 19:00).

Izgalmas beszélgetés követi Margarethe von Trotta új filmjének hazai premierjét is: a Hannah Arendt vetítését követően a német-amerikai filozófusnő személyéről és szellemi örökségéről beszélgetnek a meghívott szakértők.


Ulrich Seidl: A rémény paradicsoma

Az idei fesztivál sztárvendége az osztrák film fenegyereke, Ulrich Seidl, akinek neve a Kánikula 2001-es bemutatója óta Magyarországon is fogalommá vált; Michael Haneke mellett Seidl művészete képviseli és határozza meg leginkább a feel bad movie-jairól elhíresült új osztrák filmet. A budapesti közönség október 2-án és 3-án tekintheti meg a teljes Paradicsom-trilógiát. A rendező a befejező rész, A remény paradicsoma premierjén lesz jelen, amely egyben a fesztivál záró előadása (Művész, 10.3., 19:00). A filmet Magyarországon az Anjou Lafayette forgalmazza.

A 2013-as Szemrevaló az iskolás korosztályt is kiemelten kezeli: a svájci Alpokban játszódó misztikus mesefilm, a Clara és a medvék titka mellett egy osztrák családi mozi – Ló az erkélyen – és három egyórás Grimm-mese várja az érdeklődőket. A Csipkerózsikára, a Holle anyóra és a Csizmás kandúrra németül tanuló osztályok és csoportok jelentkezését várják szeptember 27-ig e-mailben (projektbkd@budapest.goethe.org) vagy telefonon (+ 36 1 3744086) – ezeken az iskolai vetítéseken a részvétel ingyenes.



A gyerekeknek: Clara és a medvék titka

A fesztivál előadásaira a jegyelővétel szeptember 12-én indul, a jegyár a fesztivál mindkét mozijában egységes 800 forint.

A program részleteiről további információk: www.goethe.de/szemrevalo és a www.facebook.com/Szemrevalo