Eörsi László '56-os fegyveres csoportokkal foglalkozó történész börtönbesúgók jelentéseire bukkant – ezek szolgáltatták az alapötletet Vágvölgyi B. András fikciós filmjéhez, amelynek története 1956-ban indul, és egészen 1976-ig jut el. A rendezőt főzés közben értük utol telefonon, hogy kikérdezzük, hogy áll a film, amelyet az eredeti tervek szerint a 40. Magyar Filmszemlén láthatott volna a közönség.

A Kolorádó Kid egy pesti jampec történetét meséli el, aki akaratán kívül keveredett az '56-os események kellős közepébe. A forgatás 2006. nyarán indult, és a rendező elmondása szerint 2007. végén fejeződött volna be. „Természetesen a pénz volt a csúszás oka” - mondta Vágvölgyi B. András – így végül 2008. december közepén került sor az utolsó forgatási napra.

Egy pesti jampec története

Azóta elkészült a film végleges vágott verziója, jelenleg az utómunkálatokról tárgyal Csáky Attila (Cameo Film), a film producere. A producer elmondása szerint egy közvetítőn keresztül találtak rá az angol Pinewood stúdióra, aki beszállt a filmbe koprodukciós partnerként. A stúdió egyetlen 'kitétele' az volt, hogy ők szeretnék adni a sound designert és a zenei szerkesztőt a filmhez. A partnerkapcsolatnak köszönhetően a film teljes utómunkálata a brit stúdióban zajlik majd, a hangutómunkától a digitális trükkökön át, egészen a fényelésig és a nullkópia elkészítéséig.

Vágvölgyi B. Andrást arról is megkérdeztük, ki a célközönsége a készülő filmnek. A rendező szerint nehéz ezt belőni, de reméli, hogy az '56-os eseményeket megélt korosztályt és a fiatal, tizen-huszonéves korosztályt is sikerül majd megszólítani a Kolorádó Kid-del. „Az biztos, hogy nem egy veterán film lesz” - fűzte hozzá, megnyugtatásképp.