Versenyben indul Lenny Abrahamson Mit tettél, Richard (What Richard Did) című filmje egy tehetséges dublini aranyifjúról, akinek ígéretes jövője veszélybe kerül egy részeg dulakodás után. A filmben Róisín Murphy, a Moloko nevű zenekarban, majd szólóban ismertté vált ír énekesnő is szerepet kapott.

titanic MitTettelRichard 500
Mit tettél, Richard?


További négy játékfilmet láthatunk még a Zöld sziget szekcióban, melyek közül Jon Wright közönségkedvenc horror-vígjátékában, a Csáposokban (Grabbers) egy hosszú csápokkal és éles fogakkal bíró szörny bukkan ki a tengerből egy apró ír sziget partjainál. Semmilyen vérszívó alien nem tud azonban felülkerekedni az ír kocsma törzsvendégein. Ennél sötétebb hangvételű horror a fesztiválfavorit Citadella (Citadel) Ciarán Foy rendezésében, amelyben egy agorafóbiás apa próbálja megvédeni újszülött kislányát titokzatos, elvadult lakótelepi kölyköktől.

A Good Vibrations című életrajzi film – amely Karlovy Varyban idén a nyitófilm volt - a Lisa Barros D’Sa és Glenn Leyburn rendezőpárostól a radikális lázadó, Terri Holey, történetét meséli el, aki nagyban hozzájárult a belfasti punk-rock létrejöttéhez. Terri az 1970-es évek konfliktusokkal terhelt időszakában felfegyverkezés helyett inkább lemezboltot nyitott, hogy így fejezze ki ellenállását és alkosson meg egy alternatív közösséget. A Város kulcsai (Keys To The City) elsőfilmes dráma, amelyben három különálló cselekményszál szereplője vív egyre elkeseredettebb küzdelmet az anyagi kilátástalansággal, miközben történeteik összetalálkoznak és hatással lesznek egymásra.

Titanic csaposok 500
Csáposok


A válogatásban látható lesz egy dokumentumfilm, a Puszta ököllel (Knuckle), egy tizenkét évet felölelő epikus történet egy ír nomád közösség titokzatos és brutális világáról, ahol rendszeresek a pusztakezes harcok a rivális klánok között. A rövidfilmek és animációk szerelmesei sem maradnak hoppon: a szekcióban egy tíz darabból álló díjnyertes válogatást láthatnak majd többek között repüléstől félő madárról, az érzelmektől mágiával szabadulni akaró kisfiúról, idiótán viselkedő vidéki rendőrökről és újrahasznosított ír népi bútorokról.

A 20. jubileumi Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2013. április 5-13. között zajlik. A fesztivál az idei évben is átfogó, sokszínű válogatást ad a kortárs nemzetközi filmtenger legizgalmasabb alkotásaiból. Idén előreláthatólag 60 filmet láthat majd a közönség, köztük befutott rendezők új filmjeit, elsőfilmesek debütáló alkotásait, illetve kevésbé ismert régiók filmművészetének izgalmas darabjait.

Bővebb információ:
www.titanicfilmfest.hu
www.facebook.com/titanicfilmfest