Pillangók, nem Pillangó!

A cím valószínűleg mégis marad az eredeti elképzelések szerint: Pillangók, annak ellenére, hogy az részben emlékeztet a Henri Charrière-regényre és az abból Steve McQeen és Dustin Hoffman főszereplésével készült filmre. Korábban a rendező pont emiatt akarta megváltoztatni a film címét, illetve egészítette ki Kaliforniai álommá, de N. Forgács szerint, hosszas mérlegelés után úgy döntöttek, mégis marad az eredeti, egyszerűbb verzió. A Pillangók az ami a legjobban tükrözi a film érzéseit.

A május 26-án indult Pillangók felvételei hamarosan befejeződnek. A három hét siroki, valamint egyhetes fővárosi után már csak néhány nap forgatás van hátra. A nevetésre ingerlő, de egyben megrázó történetet a siroki barlanglakások, illetve a siroki vár teszik meseszerűvé. A film az itt élő szereplők beszűkült világát hivatottak kontrasztba állítani a városban kinyíló lehetőségekkel. 

A film elkészülését nyomon követő blog ismerteti a történetet, amit N. Forgács azzal egészített ki, hogy megtörtént eset inspirálta a megvalósításra. Újságcikkben olvasták egy kisfiú megrázó történetét, és a háttérben álló körülményeket, amelyek a filmben fiktív eseményekkel egészítettek ki. A film novella írója Magyari Mónika, a forgatókönyvíró pedig Fonyódi Tibor.



„Kalifornia messze van, és nem integet vissza… - olvasható a blogoldalon. Filmünk szereplői nagyon jól tudják ezt, de bíznak abban, hogy szerencsecsillaguk tengelyét olajozzák már a szorgos angyalok, és előbb-utóbb bekövetkezik a csoda: mindannyian kitörhetnek abból a nyomorult kis világukból, amely a falu végét jelző tábla és a kocsma közt húzódik.

László HVCS-ként (Helyi Vagány Csávóként) az önmegvalósítás magasiskolájaként focipályát épít, hogy a gyakorlatilag nem létező Tetőhatár FC benevezhessen a kispályás bajnokságra. Az idült alkoholizmusban szenvedő, örök pesszimista Veronika egy új szerelemben látja a boldog élet lehetőségét. Végül, de nem utolsó sorban, ott van köztük a kilenc esztendős Márk, az utcakölykök koronázatlan királya, aki mindenkinél nagyobb lehetőséget kap a sorstól, amikor egy kiégett öreg muzsikusnak köszönhetően először fog hegedűt a kezébe.

E négy ember sorsa összefonódik és számtalan tragikomikus szituáción keresztül halad a nem kis meglepetéssel szolgáló végkifejlet felé.  (…) S talán még Kaliforniába is eljuthatunk …”

Hasonló, a saját beszűkült világukból kitörni akaró, a meglévővel szemben valami másra vágyó kisemberekkel több hazai alkotás is foglalkozott, például a Portugál, az Üvegtigris 1, 2, vagy a Kalandorok. 

A főbb szerepekben Rudolf Péter, Kéri Kitty, Sipek Nicolas, Galkó Balázs, Andórai Péter, Nádasy Erika, Vencel Valentin látható.

Munkában a Red Camera

A HCC vezetőjétől, Cirkó Józseftől megtudtuk, hogy a film költségvetése 270 millió forint, amely állami támogatás nélkül valósul meg. A filmtörvény 20%-os adókedvezménye 55 millió forintot hozott az alkotóknak, további támogatók összesen 100 millióval szállnak be a Pillangók megvalósításába. A német koprodukciós partner 50 millióval, főként az utómunkálatokban segít, és a maradék 50-70 milliót a HCC saját erőként teszi a produkcióba.

A rendező és Szabó Gábor operatőr igyekeztek a filmet úgy megvalósítani, hogy az ne pusztán a régióban élő nézők számára legyen fogyasztható, ezzel megcélozva a nemzetközi forgalmazást is. A több nálunk forgott külföldi produkcióban – Én a kém, Underworld, Eichmann - is résztvevő N. Forgács elsősorban angolszász környezetben látja eladhatónak a produkciót, és az American Film Institute-on (AFI) végzett alkotó álma egykori iskolájának Fesztiválján szerepeltetni művét, ami kiindulása lehet a nemzetközi porondra való kilépésnek.

A forgatás technikai különlegességét az adja, hogy Red Camera System felhasználásával zajlott - nálunk most készült először ezen a módon egészestés játékfilm. A Red Camera kétszer jobb minőségű, 4K-s képfelbontást (képkockánként 4096X2304 pixel) tesz lehetővé, mint a hagyományos 2K-s HD. Valamint azzal szemben jóval olcsóbbá is teszi a filmkészítést, mert a felvett anyag azonnal merev lemezre kerül, és ott történik a végleges vágás is, így egyáltalán nincs szükség hagyományos kópiára. Az alkotók már a forgatás alatt tudtak előre vágni, amivel időt is megtakarítottak.

Ami a befejezést illeti, a rendező nem árulta el, hogy az eredeti történethez közelebb álló tragikusabb befejezést vagy happy end-et láthatnak majd a mozilátogatók, mindenesetre a nézők elvárásait bizonyos határok közt tesztvetítések alapján igyekeznek figyelembe venni az alkotók. A Pillangók a tervek szerint még az idén a mozikba kerülhet.